Reisnieuws

Afghanistan - Op reis naar Nergens

Gepubliceerd: 06 sep 2012 0
Journalist en auteur Marc Helsen bezoekt twaalf gebieden die elke reisgids als te mijden aankruist en schrijft hier een waanzinnig goed boek over: Op reis naar nergens. Eén van deze bestemmingen is het woeste, door oorlog verscheurde, maar onvergetelijk mooie Afghanistan.Tekst Marc HelsenOp reis naar Nergens'What are YOU?' zegt de immigratieofficier in ongepolijst Engels, verbaasd over zijn bril kijkend.

'I am Belgium', antwoord ik al even krom.

'Belgium good, Afghanistan bad', komt het antwoord. Veelbelovend voor een man van de immigratie!

Vervolgens moet ik mijn naam en paspoortgegevens in een boek schrijven en dat is het. Wanneer ik het kantoortje uit stap en aan een passage door een half kilometertje niemandsland begin, zie ik hoog in de bergen aan mijn linkerzijde een indrukwekkend fort verrijzen, waarop in metersgrote letters staat: AFGHANISTAN. Ik ben waar ik zo graag wilde zijn.Ik besluit de Toyota Corolla’s, airconditioned of niet, links te laten liggen, omdat ik op de zeven uur durende tocht naar Kaboel zo anoniem mogelijk wil reizen, en ook omdat ik heb gehoord dat de bestuurders van dit soort auto’s door het Afghaanse bergland rijden alsof de dood hen op de hielen zit. In plaats daarvan volg ik zonder woorden mijn oude kruier, die linea recta naar één welbepaald Toyota-minibusje stapt en bij aankomst in onverstaanbare woorden, maar niettemin heel duidelijk, zegt: 'Dit is uw transport naar Kaboel.'In het busje zie ik een voorvaderlijke grijsaard op de passagiersstoel naast de chauffeur en daarachter vier vrouwen in een blauwe boerka. Verder wordt het voertuig nog bevolkt door drie mannen en vier kinderen. Ik twijfel niet: dit is een familie onderweg naar Kaboel en in hun gezelschap wil ik zijn. Gepositioneerd op de achterbank en gecamoufleerd door de vier boerka’s, kan ik moeilijk meer incognito reizen. De chauffeur noemt zijn prijs: 8 dollar voor 250 kilometer. Daarop steken alle passagiers de handen in de lucht en terwijl de bestuurder in de eerste versnelling schakelt, verzoeken ze God om een voorspoedige reis, een procedure waarvan ik spoedig het nut zal inzien.

Klik om te kijken of de papieren editie of de digitale editie nog beschikbaar is. 


deel dit artikel met je vrienden:
 

Laat een reactie achter

Er zijn nog geen reacties achter gelaten.

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.

Laatste artikelen

Duurzame donderdag: haaivriendelijke barrière

Van een haai in de baai wordt niemand blij. Hoewel het prachtige beesten zijn hebben we ze liever niet naast ons zwemmen. Helaas leggen veel haaien daarom het loodje. Maar dat hoeft niet!

Van een haai in de baai wordt niemand blij. Hoewel het prachtige beesten zijn hebben we ze liever niet naast ons zwemmen. Helaas leggen veel haaien da...

Topblog van de week: de ontspoorde trein

De Topblog van de week gaat over een spannend avontuur tijdens een treinreis in Ecuador. Communitylid Dalix weet op een boeiende wijze de lezer mee te nemen op reis. Wij konden niet stoppen met lezen, julie ook?

De Topblog van de week gaat over een spannend avontuur tijdens een treinreis in Ecuador. Communitylid Dalix weet op een boeiende wijze de lezer mee te...