Reisnieuws

Krommunicatie in Vietnam

Gepubliceerd: 29 aug 2012 0
Na een minicursus fotografie vertrok Paul de Roos, de winnaar van de Columbus Reisreporter-competitie van 2008, samen met Columbus-journalist Wim Kamerbeek naar Vietnam. De opdracht: maak een bloedmooie, inspirerende reportage over het zuiden van het land. Maar is dat haalbare kaart met een gids annex chauffeur die welgeteld twee woorden Engels spreekt?Tekst: Wim Kamerbeek, Fotografie: Paul de RoosKrommunicatie in VietnamZodra je het vliegveld van Ho Chi Minhstad uitstapt, begrijp je waarom buitenlanders niet zelf mogen autorijden in Vietnam. Op zeven miljoen inwoners rijden er vier miljoen brommertjes [vormgeving: hier hoort straattafereel.4.tif bij] rond, die allemaal tegelijk onderweg lijken en zich niets aantrekken van verkeersregels. De straat oversteken doet denken aan vroeger op de kermis, als alle botsautootjes vol waren, het belletje rinkelde en jij nog beteuterd midden op de baan stond met je muntje in je hand. Van de redactie van Columbus hebben Paul en ik de opdracht gekregen om per auto de verstopte juweeltjes van de Mekongdelta te vinden en te fotograferen en met goede tips voor heel Zuid-Vietnam terug te komen.We begeven ons naar de Grote Toeristenstraat (De-Tham Street) om een auto te charteren. Taxi’s zijn schaars maar Engelssprekende chauffeurs nog veel schaarser. Uiteindelijk vinden we er een. Zijn neef, zegt hij, zal voor een redelijke prijs met ons op stap gaan en spreekt ook vloeiend Engels. Dat blijkt de volgende dag, als hij ons opwacht. Zijn gehele vocabulaire, bestaande uit yes en you, komt er inderdaad vloeiend en bijna accentloos uit. Biverbale communicatie dus. Na een half uur touwtrekken komen we er achter dat hij Huang heet (spreek uit als Wan) [vormgeving: hier hoort gids.tif]. Dan blijkt de toegevoegde waarde van Pauls jarenlange reiservaring in een prachtig staaltje non-verbale communicatie. Terwijl Huang zijn taxi tussen tientallen woedende brommers doorsmijt, priemt Paul op een landkaart, trekt een gezicht of hij ieder moment zijn geduld kan verliezen en gromt iets van ‘here’. Huangs gezicht klaart op. Hij ontwijkt ternauwernood een brommer met drie generaties Vietnamezen en een koelvriescombinatie, en steekt triomfantelijk zijn duim op. Op naar de Mekongdelta.Klik om te kijken of de papieren editie of de digitale editie nog beschikbaar is. 


deel dit artikel met je vrienden:
 

Laat een reactie achter

Er zijn nog geen reacties achter gelaten.

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.

Laatste artikelen

Duurzame donderdag: haaivriendelijke barrière

Van een haai in de baai wordt niemand blij. Hoewel het prachtige beesten zijn hebben we ze liever niet naast ons zwemmen. Helaas leggen veel haaien daarom het loodje. Maar dat hoeft niet!

Van een haai in de baai wordt niemand blij. Hoewel het prachtige beesten zijn hebben we ze liever niet naast ons zwemmen. Helaas leggen veel haaien da...

Topblog van de week: de ontspoorde trein

De Topblog van de week gaat over een spannend avontuur tijdens een treinreis in Ecuador. Communitylid Dalix weet op een boeiende wijze de lezer mee te nemen op reis. Wij konden niet stoppen met lezen, julie ook?

De Topblog van de week gaat over een spannend avontuur tijdens een treinreis in Ecuador. Communitylid Dalix weet op een boeiende wijze de lezer mee te...