Reisnieuws

Roemenië, Servië, Macedonië

Gepubliceerd: 29 aug 2012 0
De Roma – een van de laatste nomadenvolken van Europa – komen oorspronkelijk uit India. Tegenwoordig ligt het hart van hun trotse cultuur in Roemenië, Servië en Macedonië. Een rondreis.Tekst John van Tiggelen, Fotografie Peter van BeekIn het spoor van de RomaOp de rondweg van Boekarest zien we de eerste Roma. Met paard en wagen rijden ze tussen het snelverkeer in. Het lijken tijdreizigers uit een ver verleden die plotseling hier terecht zijn gekomen en zich niets aantrekken van alle moderniteit. Vloekend manoeuvreert onze chauffeur om hun kar met oud ijzer heen. Voorop zit een gruizige man die ons onverschillig aankijkt en op de grond spuugt. Hij geeft zijn magere paardje nog maar eens een mep met een stok.Hoeveel Roma (het woord ‘zigeuners’ wordt door velen als beledigend beschouwd) er precies in Roemenië wonen is niet bekend. De schattingen lopen uiteen van vierhonderdduizend tot twee miljoen. Vaststaat dat ze een aanzienlijk deel van de bevolking uitmaken. Zo zijn veel handelaren op de Berçeni markt, in het zuiden van Boekarest, Roma in hart en nieren. Ze verkopen alles wat je maar kunt bedenken. Ik maak een praatje met Micha, een stevige vent met een donkere, ruwe kop en handelaar in... ja, in wat eigenlijk? ‘Alles, ik verkoop alles. Soms groenten en fruit maar nu heb ik een partij mobiele telefoons en echte Ray-Ban-zonnebrillen’, zegt hij met een grijns. Op de vraag waar hij woont, wijst Micha naar zijn kraam. Achter hem zit zijn vrouw met een baby op haar schoot. Ze hebben nog vier andere kinderen (...)Lees het volledige artikel in Columbus Magazine Editie 20 Klik om te kijken of de papieren editie of de digitale editie nog beschikbaar is. 


deel dit artikel met je vrienden:

Laatste artikelen

Formentera: fietsen en hiken op Ibiza's kleine zusje

De meeste toeristen bezoeken Formentera maar voor één reden: de heerlijke stranden. Maar wij kunnen er nog wel een paar opnoemen: de Rutas Verdes, groene fiets- en wandelpaden die alle uithoeken van het eiland met elkaar verbinden.

De meeste toeristen bezoeken Formentera maar voor één reden: de heerlijke stranden. Maar wij kunnen er nog wel een paar opnoemen: de Rutas Verdes, gro...

Door: Tom Aussems
Dit is het échte IJsland buiten de gebaande paden

Onze onverschrokken reporters Tim en Tom ontdekten de meest fantastische plekken die voor doorsnee bezoekers aan IJsland off-limits zijn. In deze video krijg je alvast een voorproefje!

Onze onverschrokken reporters Tim en Tom ontdekten de meest fantastische plekken die voor doorsnee bezoekers aan IJsland off-limits zijn. In deze vide...

 

Laat een reactie achter

Er zijn nog geen reacties achter gelaten.

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.