Reisnieuws

Thailand - Op het spoor van de Boeddha

Gepubliceerd: 29 aug 2012 0
Op een steenworp afstand van de horden feestende backpackers op de eilanden voor de Thaise oostkust, ligt een wereld van verlaten stranden, meditatieplekken en boeddhistische tempels. Hier speelt zich het spirituele leven van de plaatselijke bevolking af, onder leiding van een goedlachse monnik met een voorliefde voor Porsches en wereldreizen.Tekst: Monique Bradley, Fotografie: Tom van der LeijOp het spoor van de Boeddha“This is Jamiroquai car.?? De monnik wijst op een foto van zichzelf in een glimmende, zwarte Porsche. Terwijl zijn arm nonchalant op het stuur rust, lacht hij naar de camera alsof hij niets anders gewend is. De paradox maakt het bijna grappig. De chique oprijlaan op de foto hoort bij het Engelse landgoed van zanger Jamiroquai, waar de monnik als vriend van de familie logeerde.Jamiroquai is niet de enige die bezoek heeft gehad van The Travelling Monk, zoals Pra Somchai Kemasarano inmiddels bekend staat. Ik bevind me in zijn woonkamer, tussen stapels foto’s. De kleine kamer is schaars ingericht, op de muur staan Thaise tekens in een prachtig kalligrafisch handschrift. Somchai, een tengere, goedlachse man van amper één meter zestig, schenkt een kop thee voor me in en steekt tot mijn verbazing zelfs een sigaret op. We kijken naar foto’s van hem in de sneeuw, omarmd door een dikke, blonde Duitse familie en een gewatteerd winterjack boven zijn oranje gewaad en slippers. En dan zijn er de foto’s van een lachende Somchai op de Tower Bridge en op een bank tussen zijn Engelse vrienden, een groot bord fish & chips op zijn schoot. “Dit stel heb ik in deze tempel getrouwd, nu zes jaar geleden.?? Zijn vriendelijke ogen lichten op bij de herinnering.

Somchai is op het eiland Ko Phangan een beroemdheid, zij het van een geheel ander kaliber dan Jamiroquai. Als populaire beheerder van de Wat Phu Khao Noi tempel krijgt hij dagelijks bezoek van bewonderaars. Zijn publiek bestaat uit Thaise gelovigen en toeristen die langskomen voor een moment van bezinning. Zijn gage bestaat niet uit miljoenen dollars, maar uit bescheiden donaties, zoals het boeddhistische geloof voorschrijft. Evengoed is Somchai een rijk man.Klik om te kijken of de papieren editie of de digitale editie nog beschikbaar is. 


deel dit artikel met je vrienden:
 

Laat een reactie achter

Er zijn nog geen reacties achter gelaten.

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.

Laatste artikelen

Duurzame donderdag: haaivriendelijke barrière

Van een haai in de baai wordt niemand blij. Hoewel het prachtige beesten zijn hebben we ze liever niet naast ons zwemmen. Helaas leggen veel haaien daarom het loodje. Maar dat hoeft niet!

Van een haai in de baai wordt niemand blij. Hoewel het prachtige beesten zijn hebben we ze liever niet naast ons zwemmen. Helaas leggen veel haaien da...

Topblog van de week: de ontspoorde trein

De Topblog van de week gaat over een spannend avontuur tijdens een treinreis in Ecuador. Communitylid Dalix weet op een boeiende wijze de lezer mee te nemen op reis. Wij konden niet stoppen met lezen, julie ook?

De Topblog van de week gaat over een spannend avontuur tijdens een treinreis in Ecuador. Communitylid Dalix weet op een boeiende wijze de lezer mee te...