Reisnieuws

Portugal - Culinaire omwegen

Gepubliceerd: 27 aug 2012 0
Geüniformeerde serveersters zetten ons drie gangen vijfsterrenvoedsel voor met verfijnde vinhos, mits we vóór tien uur aankloppen bij het hotel. Maar het is al half negen en we hadden door het vruchtbare dal van de Douro moeten rijden. In plaats daarvan stoppen we op de gerafelde hoofdkam van het Montemuro gebergte, 1300 meter te hoog, twintig kilometer te zuidelijk en ruim honderd kilometer steile slingerweggetjes verwijderd van het diner. En onze Volkswagen Polo neemt die niet in anderhalf uur, schatten we.



Tekst Jeroen Overduin, Fotografie Tim Johannis



Culinaire omwegen



Kwart voor negen. Gemarineerde kalfsrug en flessen Douto Tinto 2003 en Offley port ’97, aanbevolen door de chefkok, gaan aan ons neus voorbij – voor ons eieren, bloederige entrecôt en Superbock, pils van zestig cent, aanbevolen en geserveerd door Maria, kokkin en bezinepomphoudster. Met de rest van haar familie helpt ze ons dolgraag om de weg te vinden. Spijt verdwijnt snel. De lappen van twintig bij zes centimeter smaken alsof ze afkomstig zijn van een biggetje dat vanmiddag nog door de bergweiden huppelde. Ons toetje is de ondergaande zon. Achter de grote ramen kleurt hij de kale toppen en steenlawines oranje, net als de pruttelende potten in Maria’s open keuken.



We rijden tussen de rio’s van het Noorden en vergeten Portugals abri posters. Hier staan geen strandstoelen aan betonnen kustlijnen. Wel verzakte boerderijen tussen eucalyptusbomen en betegelde kerkjes temidden van wilde bloemen. Er wonen in zwart geklede weduwen en bejaarde meneren met hoeden en stokken, boeren met leren koppen en behoofddoekte boerinnen in vesten. Nergens jongeren. Ons doel: de essentie vinden van Portugees eten, en tussen neus en lippen die van Portugal zelf.



Klik om te kijken of de papieren editie of de digitale editie nog beschikbaar is. 


deel dit artikel met je vrienden:

Laatste artikelen

Formentera: fietsen en hiken op Ibiza's kleine zusje

De meeste toeristen bezoeken Formentera maar voor één reden: de heerlijke stranden. Maar wij kunnen er nog wel een paar opnoemen: de Rutas Verdes, groene fiets- en wandelpaden die alle uithoeken van het eiland met elkaar verbinden.

De meeste toeristen bezoeken Formentera maar voor één reden: de heerlijke stranden. Maar wij kunnen er nog wel een paar opnoemen: de Rutas Verdes, gro...

Door: Tom Aussems
Dit is het échte IJsland buiten de gebaande paden

Onze onverschrokken reporters Tim en Tom ontdekten de meest fantastische plekken die voor doorsnee bezoekers aan IJsland off-limits zijn. In deze video krijg je alvast een voorproefje!

Onze onverschrokken reporters Tim en Tom ontdekten de meest fantastische plekken die voor doorsnee bezoekers aan IJsland off-limits zijn. In deze vide...

 

Laat een reactie achter

Er zijn nog geen reacties achter gelaten.

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.