Reisnieuws

Bhutan - De mystieke energie van het koninkrijk

Gepubliceerd: 27 aug 2012 0
Laat je meeslepen door het opzwepende ritme van hoorns en drums. Zie hoe monniken met imposante maskers en fonkelende, zijden jurken eeuwenoude dansen uitvoeren – voor en door locals – in het bergstaatje Bhutan. Puur, ongerept en authentiek: kenmerkend voor het boeddhistisch koninkrijk in het oostelijk deel van de Himalaya, waar de mystieke sfeer bijna tastbaar is.Fotografie Peter HoogenboomDe mystieke energie van het koninkrijkSteeds weer opnieuw pakken dansende monniken in glanzende rokken zaagsel uit hun zijden tasjes, strooien het in de lucht en steken het aan met hun fakkels. Bij toverslag veranderen ze het verpulverde hout in wolken van vuur en verlichten zo de menigte van voornamelijk jonge Bhutanezen. Ook steken ze de houten poort in brand die rijkelijk is versierd met dennentakken. Monniken en lama’s in scharlakenrode gewaden bespelen een grote trom, gongs en lange hoorns in een gelijkmatig ritme. De volle maan, de vele gebedsvlaggen en de bergen op de achtergrond maken het sprookjesachtige decor compleet.Het is het startsein voor het driedaags dansfestival in het dorp Jakar in de Bhumtang-regio, het geografische én boeddhistische hart van het koninkrijk Bhutan. Dit bergstaatje in het oostelijk deel van de Himalaya is een droombestemming voor veel Azië-gangers. Ook voor mij staat het al jaren nummer één op het verlanglijstje. Vanaf het moment dat ik uit het vliegtuig stap, lijkt het alsof ik als figurant in een surrealistisch en bijzonder theaterstuk ben beland. Ik word geraakt door het diepe respect van de locals voor het boeddhisme; hun hele leven is ervan doordrenkt. Voor hen is het Bruto Nationaal Geluk dan ook belangrijker dan het bruto nationaal product. Bij het aantreden van de huidige koning Jigme Senge Wangchuck in 1974 introduceerde hij het Bruto Nationaal Geluk als graadmeter voor de welvaart van zijn land. Hij gaat hierbij uit van het boeddhistische principe dat het uiteindelijke doel van het leven ‘innerlijk geluk’ is. En dit straalt af van de gezichten van de locals. Overal zie je vrolijk lachende kinderen en word je ontvangen door een uiterst hartelijke en gastvrije bevolking. Ook vind je veel oude vrouwtjes die zachtjes murmelend aan hun gebedsmolens draaien of de kralen van de gebedskettingen door hun vingers laten glijden. In de verste uithoeken zijn eeuwenoude kloosters te vinden, tempels, stoepa’s en oneindig veel gebedsvlaggen. Op heilige plaatsen wapperen witte, met mantra’s beschreven vlaggetjes: op deze manier worden gebeden en gelukswensen met de wind meegevoerd.

Klik om te kijken of de papieren editie of de digitale editie nog beschikbaar is. 


deel dit artikel met je vrienden:
 

Laat een reactie achter

Er zijn nog geen reacties achter gelaten.

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.

Laatste artikelen

Duurzame donderdag: haaivriendelijke barrière

Van een haai in de baai wordt niemand blij. Hoewel het prachtige beesten zijn hebben we ze liever niet naast ons zwemmen. Helaas leggen veel haaien daarom het loodje. Maar dat hoeft niet!

Van een haai in de baai wordt niemand blij. Hoewel het prachtige beesten zijn hebben we ze liever niet naast ons zwemmen. Helaas leggen veel haaien da...

Topblog van de week: de ontspoorde trein

De Topblog van de week gaat over een spannend avontuur tijdens een treinreis in Ecuador. Communitylid Dalix weet op een boeiende wijze de lezer mee te nemen op reis. Wij konden niet stoppen met lezen, julie ook?

De Topblog van de week gaat over een spannend avontuur tijdens een treinreis in Ecuador. Communitylid Dalix weet op een boeiende wijze de lezer mee te...