Reisnieuws

Australië - Wild Wild West

Gepubliceerd: 27 aug 2012 0
Zachtjes vecht het vliegtuigje tegen de straffe westenwind. Diep beneden ligt de Indische Oceaan. Elk golfje geslagen met een witte kop. Ik hou van kleine vliegtuigjes. Die Mickey Mouse deurtjes, dat dapper snorren van de grasmaaiermotor op anderhalve meter afstand voor je, de passagiers met een headset op - alsof je een míssie hebt in plaats van zomaar ergens heen moet - alles zo licht en schijnbaar breekbaar en toch werkt het. Als je weet hoe het werkt dan. Maar dat weet de piloot, met z’n keurig gestreken shirt.Tekst: Fred Vermeulen, Fotografie: Gerritjan HuininkWild Wild WestIk weet niets van vliegtuigen besturen. Ik speur de zee af naar walvissen, want daar hou ik zeker net zoveel als van kleine vliegtuigjes en ik heb goeie ogen. En wanneer ik er daadwerkelijk nog een zie ook - en zulks in de headset tetter - legt de piloot (‘Good sighting, man!’) het toestelletje per direct op z’n kant. Alsof we een jachtbommenwerper zijn die zojuist een tank heeft gezien. Maar de walvis is al gedoken en al wat rest als we eroverheen scheren is nog slechts een beetje schuim op het wateroppervlak.

Nu ja. Dan snorren we toch verder. Vertrekpunt Geraldton is allang uit het zicht verdwenen. Zo op het eerste gezicht een slaperige bedoening van een stad - steevast goed voor verontwaardigde bewoners die direct begonnen aan een exposé over bruisende middenstand en wat er zoal op onroerend goedgebied aan revolutionairs te verwachten viel. Want het was hier weliswaar zowel laidback - heel wat anders als aan de Australische oostkust met z’n stress en grote steden als tegelijkertijd hartstikke booming. Nee, het was hier prima toeven. En misschien was het ook wel zo. In ieder geval: in winkelcentrum Northgate was de zomermode voor de allerkleinsten dit jaar structureel zuurstokroze gespoten en in de spaarzame kroegen zeiden mannen niet gewoon ‘G’day mate’, zoals overal maar ‘Cobba’. Of ‘Dick’ of ‘Cock’ als je het tempo bij kon houden waarop ze hun biertjes wegtikten tenminste en dus een echte vriend was gebleken.Geraldton, stad aan de Batavia Coast. Een directe verwijzing naar de Nederlandse Oost-Indiëvaarder Batavia die hier in juni 1629* onherroepelijk ten onder ging. Op zo’n zestig kilometer van het vasteland. Op het rif van een van die met toermalijn en azuur ingelegde eilandjes die er van bovenaf allemaal prachtig uitzien maar onder water levensgevaarlijke ondiepten en onbuigzaam koraal verbergen. Ze heten de Houtman Albrohos Islands (doorgaans afgekort tot the Albrohos) en het is in eeuwen een scheepskerkhof met hoofdletters gebleken. De piloot duikt over de plek waar ook de Batavia strandde - niet meer dan een lichtblauw vlekje temidden van het zwart van Morning Reef. Wat zich hier ooit heeft afgespeeld is nauwelijks voor te stellen. Onder de schipbreukelingen brak een beestachtig Sodom en Gomorra uit van muiterij, verkrachtingen, moord en doodslag waar Hollywood nodig eens de handen aan moet branden.

Klik om te kijken of de papieren editie of de digitale editie nog beschikbaar is. 


deel dit artikel met je vrienden:

Laatste artikelen

Formentera: fietsen en hiken op Ibiza's kleine zusje

De meeste toeristen bezoeken Formentera voor maar één reden: de heerlijke stranden. Maar wij kunnen er nog wel een paar opnoemen: de Rutas Verdes, groene fiets- en wandelpaden die alle uithoeken van het eiland met elkaar verbinden.

De meeste toeristen bezoeken Formentera voor maar één reden: de heerlijke stranden. Maar wij kunnen er nog wel een paar opnoemen: de Rutas Verdes, gro...

Door: Tom Aussems
Dit is het échte IJsland buiten de gebaande paden

Onze onverschrokken reporters Tim en Tom ontdekten de meest fantastische plekken die voor doorsnee bezoekers aan IJsland off-limits zijn. In deze video krijg je alvast een voorproefje!

Onze onverschrokken reporters Tim en Tom ontdekten de meest fantastische plekken die voor doorsnee bezoekers aan IJsland off-limits zijn. In deze vide...

 

Laat een reactie achter

Er zijn nog geen reacties achter gelaten.

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.