Reisnieuws

Palawan, Filipijnen

Gepubliceerd: 27 aug 2012 0
Volgens wetenschappers kent het Filipijnse Palawan de grootste biodiversiteit ter wereld. Dat zie je en dat voel je. De langgerekte provincie wordt omzoomd door vele honderden kleine en grote eilanden met krijtrotsen, dichte jungle en idyllische snorkelbaaitjes. Maar klimaatverandering ligt ook hier op de loer...

Tekst: Matthijs de Groot, Fotografie: Louise ten HaveThe Last FrontierIk vaar in de Filippijnen ten noorden van het grote eiland Palawan. Om me heen liggen prachtige grote en kleine eilanden op zwemafstand van elkaar. Ik ben onderweg naar het eiland Coron, waar ik een van de oudste stammen van de Filippijnen, de Tagbanua, wil bezoeken.

Zodra het eiland Coron mijn gezichtsveld inkomt, lijkt het één massieve en ononderbroken zwarte kalksteenrots. De bovenzijde is door regen geslepen tot vlijmscherpe punten. Zwart en angstaanjagend steken ze als afgebroken zwaarden op uit de zee. Hier wil je geen schipbreuk lijden, bedenk ik mij. Het ziet er naar uit dat er geen plek is om aan wal te komen en zonder kleerscheuren de steile wanden op te klimmen.Dichterbij gekomen blijkt het toch anders. Ineens verschijnen kleine doorgangen die leiden naar lagunes. De bootsman vaart de boot een lagune in en de wind gaat liggen. Het water kleurt blauw en groen en alles wat daar tussenin zit. Onder me verschijnt een uitbundige koraalbodem. Het geruis van de wind maakt plaats voor oorverdovende junglegeluiden die door de steile rotsen worden weerkaatst. De op het eerste gezicht angstaanjagende en steile rotsen blijken wonderlijk genoeg toch dicht begroeid met tropische bomen en lianen. Twee witte ijsvogels vliegen luid krijsend over alsof het hún lagune is die we zijn binnengevaren. Hoe vijandig het eiland er van een afstand uitziet, zo lieflijk en aanlokkelijk is het nu van dichtbij. En dat is maar goed ook voor de bewoners die ik wil gaan bezoeken. Van deze minderheidsgroep zijn er nog maar enkele duizenden over. Ze houden zich in leven door visvangst en het verkopen van eetbare vogelnestjes, die ze hoog tegen de rotsen uit grotten halen.Klik om te kijken of de papieren editie of de digitale editie nog beschikbaar is. 


deel dit artikel met je vrienden:
 

Laat een reactie achter

Er zijn nog geen reacties achter gelaten.

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.

Laatste artikelen

Laatste kans: doe mee aan de Instagram-wedstrijd!

Met de Columbus Instagram-wedstrijd kun je een droomreis naar IJsland winnen! Zie jij zo’n toffe trip wel zitten? Dit is je laatste kans om mee te doen met je mooiste winterfoto’s.

Met de Columbus Instagram-wedstrijd kun je een droomreis naar IJsland winnen! Zie jij zo’n toffe trip wel zitten? Dit is je laatste kans om mee te doe...

Door: Roselinde
Een bezoek aan Komodo NP wordt véél duurder

Binnenkort moeten toeristen een smak geld gaan neerleggen voor een tripje naar het Komodo Nationaal Park in Indonesië. Maar waarom eigenlijk?

Binnenkort moeten toeristen een smak geld gaan neerleggen voor een tripje naar het Komodo Nationaal Park in Indonesië. Maar waarom eigenlijk?

4x Europese winterportgebieden weg van de massa

Uhm, hallo-ow! Europa heeft méér berggebieden dan de Alpen. In deze vier onbekendere alternatieven ontsnap je aan de massa en heb je de Tiefschnee nog echt voor jezelf.

Uhm, hallo-ow! Europa heeft méér berggebieden dan de Alpen. In deze vier onbekendere alternatieven ontsnap je aan de massa en heb je de Tiefschnee nog...