Reisnieuws

Caribbean - Saint Vincent & Grenadines

Gepubliceerd: 24 aug 2012 0
Saint Vincent en de Grenadines zijn een onafhankelijk eilandenrijk in het Caribisch gebied, waarvan maar weinig Nederlanders een stempeltje in hun paspoort hebben. Columbus reisde langs zeven van de elf eilanden. Conclusie: terwijl de toeristenindustrie streeft naar perfectie, vind je overal zomaar gratis en voor niets de schoonheid van de ruige natuur en ontmoetingen met de pure bewoners van dit ministaatje.Tekst: Wim Kamerbeek, Fotografie: Tom van der LeijGooi je haar los aan de zuidkant van CanouanHalverwege het eiland Canouan loopt de scheidingslijn tussen bezoekers en locals heel zichtbaar. Op de zuidelijke helft van het acht vierkante kilometer grote eiland ligt het vliegveldje, het dorpje Charlestown en wat huizen verstrooid. Er zijn wel hotels en restaurants maar je kunt je nauwelijks voorstellen dat die ooit vol zitten. In de baai liggen een paar jachten voor anker. Het dorpje en het eiland maken een slaperige indruk. Het noorden is eigendom van Raffles Resort. En dat is volkomen anders. Stel je Centerparks voor maar dan in de tropen en dertig keer zo luxe. Vervang de frikadellen door haute cuisine en het golfslagbad door een golfbaan. Geef alle gasten een elektrisch golfkarretje en vlieg regelmatig topentertainment in. De ‘huisjes’ zijn villa´s met minimaal twee megabadkamers, uitzicht over de Caribische Zee, een airco zo koud als een vleespakhuis en tientallen verbazingwekkende details. Zo ongeveer de helft van de locals werkt in Raffles Resort. Zij mogen de scheidingslijn alleen oversteken als ze in uniform komen werken. Toeristen met een bevestigde reservering passeren soepel de slagbomen in de gekoelde busjes en SUV’s van Raffles. Wij laten de overdaad van Raffles Resort als een warme douche over ons heenkomen, maar eigenlijk vinden we het minstens zo leuk en gezellig met de locals op de zuidkant.Want de werkelijke schoonheid van Saint Vincent en de Grenadines zijn naast de ongerepte stukken natuur vooral de Vincentians. Op alle eilanden lopen we autochtonen tegen het lijf die er uitzien of ze zijn gebeeldhouwd uit tropisch hardhout, die vreselijk vriendelijk zijn, maar die boven alles een heerlijke innerlijke rust om zich heen hebben hangen. De chauffeur die ons de Island Tour op Canouan geeft, blijkt rastafari te zijn. Zou je niet zeggen in zijn smetteloze witte uniform en zijn haar dat in een keurige knot zit. Het wordt niet helemaal duidelijk waar zijn geloof precies uit bestaat, maar hij ziet alle mensen als broddahs and sistahs en nodigt ons uit voor een party bij hem thuis. En dan gaan hij en zijn haar los. De reggae schalt die avond over de archipel want de luidsprekers zo groot als wasmachines staan gewoon buiten op straat. Dan voelen we ons echte reizigers. Maar eerst moeten we dineren.Klik om te kijken of de papieren editie of de digitale editie nog beschikbaar is. 


deel dit artikel met je vrienden:
 

Laat een reactie achter

Er zijn nog geen reacties achter gelaten.

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.

Laatste artikelen

Duurzame donderdag: haaivriendelijke barrière

Van een haai in de baai wordt niemand blij. Hoewel het prachtige beesten zijn hebben we ze liever niet naast ons zwemmen. Helaas leggen veel haaien daarom het loodje. Maar dat hoeft niet!

Van een haai in de baai wordt niemand blij. Hoewel het prachtige beesten zijn hebben we ze liever niet naast ons zwemmen. Helaas leggen veel haaien da...

Topblog van de week: de ontspoorde trein

De Topblog van de week gaat over een spannend avontuur tijdens een treinreis in Ecuador. Communitylid Dalix weet op een boeiende wijze de lezer mee te nemen op reis. Wij konden niet stoppen met lezen, julie ook?

De Topblog van de week gaat over een spannend avontuur tijdens een treinreis in Ecuador. Communitylid Dalix weet op een boeiende wijze de lezer mee te...