Reisnieuws

Gran Canaria - De kwintessens van het binnenland

Gepubliceerd: 23 aug 2012 0
Een eiland, ontstaan door een wild samenspel van de elementen aarde, water, lucht en vuur. Vulkanen, zee, wind en lava. En als de vier elementen samenwerken ontstaat er een element, dat meer is dan de som der delen. Een vijfde essentie, de zogeheten kwintessens. Gran Canaria is zo’n kwintessens.Tekst: Rom Helweg, Fotografie: Karen SteenwinkelDe kwintessens van het binnenlandWanneer je op Gran Canaria landt, zal je eerste indruk verschrikkelijk zijn. Het vliegveld ligt op het meest droge, lelijkste gedeelte van het eiland, en alsof het nog niet droog en onbezield genoeg was, haasten de Canariërs zich om er nog een industriegebied te bouwen ook. Nee, mooi is anders. Op het eerste gezicht.

Want de Canariërs zijn slim. Dat doen ze expres. From this point it can only go up. Letterlijk, want het vliegveld is bijna het enige op het eiland dat op zeeniveau ligt. Als je het goed hebt geregeld, staat er een huurautootje voor je klaar. En als je het helemaal goed hebt geregeld, staat er ook een gids. Laten we hem Roland noemen. Handig, want zo heet hij, als je de beste wilt. Hij woont al 26 jaar op het eiland, maar is oorspronkelijk van Belgische afkomst. Dat is ook handig als je geen Spaans spreekt. Hij wel, overigens. Vloeiend.Roland houdt van de natuur. En met name die van Gran Canaria. Welke dan? Deze zandbak waar we nu doorheen rijden? ‘Wacht maar af. Eerst lunchen.’ Midden tussen de zandhopen ligt een gezellig restaurantje, waar hele lokale families zich tegoed doen aan stukken Argentijns rundvlees, of verse vis uit de haven. Compleet met uitzicht op een golfbaan, waar de lokale golfers een gevecht leveren met de aangename wind, die de temperatuur precies op juiste hoogte krijgt, maar die je balletje verrassend een andere kant op kan sturen.Minder verrassend is het eerste reisdoel. Las Palmas de Gran Canaria, de hoofdstad. Die naam betekent niets meer dan De palmen van Gran Canaria. En eerlijk gezegd, veel meer is het niet. Twee stadsstranden aan weerszijden van een klein schiereiland. Propvol dagjesmensen van het eiland. En verder is de stad een opeenstapeling van schoonheidsfouten die in de haast om een oude stad heen is gebouwd om plaats te bieden aan de helft van de bevolking van Gran Canaria. Is dit het dan?

Roland glimlacht mysterieus. Hij begrijpt de hooggespannen verwachtingen en de laag gezakte hoop op verbetering. Dit was het moment om toe te slaan. Het einde van een saaie, clichématige ouverture. Het stuk kan beginnen. Een stuk in vier delen, vier elementen, vier seizoenen, vier klimaten. Een viereenheid die uit zal monden in een kwintessens.

 Klik om te kijken of de papieren editie of de digitale editie nog beschikbaar is. 


deel dit artikel met je vrienden:
 

Laat een reactie achter

Er zijn nog geen reacties achter gelaten.

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.

Laatste artikelen

Wegdromers: 10x straatfotografie rond de wereld

Kleurrijke markten, dynamische verkeersaders en fantastische street art: straatfotografie is een kunst apart. Deze prachtplaatjes bewijzen dat de Columbus-community een onuitputbare bron van talent is.

Kleurrijke markten, dynamische verkeersaders en fantastische street art: straatfotografie is een kunst apart. Deze prachtplaatjes bewijzen dat de Colu...

Door: Roselinde
Hier vind je de 5 mooiste Chinatowns ter wereld

Chinatowns zijn een soort culturele microwereldjes waar je heel even kunt verdwalen in de Aziatische sferen en dynamische straatjes. Maar waar vind je de mooiste Chinatowns die buiten Azië liggen?

Chinatowns zijn een soort culturele microwereldjes waar je heel even kunt verdwalen in de Aziatische sferen en dynamische straatjes. Maar waar vind je...

Wintersporten als een pro: reistips van 3 topatleten

Ze trainen in het buitenland, doen mee aan wedstrijden in het buitenland en streven naar deelname aan de Spelen in het buitenland; deze 3 topatleten delen hun beste reistips.

Ze trainen in het buitenland, doen mee aan wedstrijden in het buitenland en streven naar deelname aan de Spelen in het buitenland; deze 3 topatleten d...