Reisnieuws

Gabon, Afrika

Gepubliceerd: 15 aug 2012 0
Het centraal Afrikaanse land Gabon is voor driekwart bedekt met tropisch regenwoud. In deze haast ondoordringbare bossen en moerassen wonen chimpansees, gorilla’s en bosolifanten. In de namiddag komen ze het strand op om te relaxen. Columbus ging op zoek naar de dieren van één van de minst ontdekte oerwouden ter wereld.Fotografie Tom van der LeijJungle Fever‘Al ruim twee uur is de Atlantische oceaan duidelijk hoorbaar, dichtbij. De compacte tropische begroeiing belet enig zicht. Eindelijk een punt waar het moeras smal genoeg is om door te steken. De vegetatie verandert even snel als een kameleon zijn kleur en eindigt op het strand. Al rennend trek ik mijn kleren uit en neem een duik in de oceaan.’Zo eindigde, na 456 dagen, de Megatransect van de Amerikaanse ecologist, conservator en ontdekkingsreiziger, Michael Fay. Hij stond op dezelfde plek, vijf jaar geleden. Petit Loango was het einde van zijn beruchte tocht, 3200 kilometer lang, dwars door de jungle, van noord Congo naar de Atlantische kust van zuid Gabon. Zijn pygmeedragers staarden vol ongeloof naar de watermassa. Nog nooit hadden zij zo veel water bij elkaar gezien. Het enige wat ze konden uitbrengen was: “zout, zout, het water is zout. Dit is het einde van de wereld!??Dean, mijn boomlange Zimbabwaanse gids, verkiest het zoete water van de nabijgelegen lagune. Hij laat zich achterover in het donkerbruine water vallen. Het is zo donker door de tannine, hetzelfde bestandsdeel dat in thee zit. Ik volg zijn voorbeeld. We spoelen het zweet, modder en bladeren van twee dagen junglelen van ons af. Hup, die rotsandalen uit, die al uren mijn gehavende voeten martelen. Dit is ultiem genieten. Terwijl de zon in razend tempo de horizon nadert, komen in de verte de eerste dieren vanuit het oerwoud het strand opgelopen. Het zijn bosbuffels. Ze variëren in kleur, van lichtbruin tot bijna zwart. Het strand is hun rust.Klik om te kijken of de papieren editie of de digitale editie nog beschikbaar is. 


deel dit artikel met je vrienden:
 

Laat een reactie achter

Er zijn nog geen reacties achter gelaten.

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.

Laatste artikelen

Duurzame donderdag: haaivriendelijke barrière

Van een haai in de baai wordt niemand blij. Hoewel het prachtige beesten zijn hebben we ze liever niet naast ons zwemmen. Helaas leggen veel haaien daarom het loodje. Maar dat hoeft niet!

Van een haai in de baai wordt niemand blij. Hoewel het prachtige beesten zijn hebben we ze liever niet naast ons zwemmen. Helaas leggen veel haaien da...

Topblog van de week: de ontspoorde trein

De Topblog van de week gaat over een spannend avontuur tijdens een treinreis in Ecuador. Communitylid Dalix weet op een boeiende wijze de lezer mee te nemen op reis. Wij konden niet stoppen met lezen, julie ook?

De Topblog van de week gaat over een spannend avontuur tijdens een treinreis in Ecuador. Communitylid Dalix weet op een boeiende wijze de lezer mee te...