Reisnieuws

Berlijn - Berliner Underground

Gepubliceerd: 13 aug 2012 0
Prenzlauerberg in Oost-Berlijn is booming. De Schönhauser Allee loopt als een hete, rode draad door de wijk, en wie nog iets van het oorspronkelijke straatbeeld mee wilt krijgen, moet snel zijn.Tekst Chantal Tromp, Fotografie Guido van DooremaalenBerliner UndergroundIk sta bij de laatste kilometer Muur, tegenwoordig de East Side Gallery genoemd: de grootste openluchtgalerie van Berlijn. Met mijn hand raak ik een inmiddels verweerde graffiti aan en ik realiseer me nog eens goed hoeveel ellende dit bouwsel veroorzaakt heeft. Toen de muur in november 1989 na 28 jaar viel, had-ie aan totaal tachtig mensen het leven gekost. Kippenvel. Wie Berlijn bezoekt, kán er niet omheen. Berlijn ademt geschiedenis, maar is tegenwoordig ook dé place to be. En dan vooral Oost-Berlijn en níet haar verwende zusje West. Kenmerkt Oost zich door grauwe gebouwen, graffiti, brede straten, gewaagde mode en oneindig veel Biergartens, eettentjes en aparte winkels, in West vind je moderne architectuur, Chanel, H&M, en ‘restaurants’ als McDonalds en Burger King. De taxichauffeur die mij naar mijn hotel rijdt, licht het contrast nog eens toe: ‘In West gedragen mensen zich snobbistisch, dat hebben ze nog aan de jaren tachtig overgehouden. Maar waarom in godsnaam? Ze hebben er geen enkele reden toe, behalve dan dat de sjieke modewinkels in hun deel van de stad zitten. Oost is een stuk interessanter. Een mix van carrièrejagers, kunstenaars en rijke mensen uit West die liever in een artistieke wijk als Prenzlauerberg wonen.’Klik om te kijken of de papieren editie of de digitale editie nog beschikbaar is. 

 


deel dit artikel met je vrienden:
 

Laat een reactie achter

Er zijn nog geen reacties achter gelaten.

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.

Laatste artikelen

Laatste kans: doe mee aan de Instagram-wedstrijd!

Met de Columbus Instagram-wedstrijd kun je een droomreis naar IJsland winnen! Zie jij zo’n toffe trip wel zitten? Dit is je laatste kans om mee te doen met je mooiste winterfoto’s.

Met de Columbus Instagram-wedstrijd kun je een droomreis naar IJsland winnen! Zie jij zo’n toffe trip wel zitten? Dit is je laatste kans om mee te doe...

4x Europese winterportgebieden weg van de massa

Uhm, hallo-ow! Europa heeft méér berggebieden dan de Alpen. In deze vier onbekendere alternatieven ontsnap je aan de massa en heb je de Tiefschnee nog echt voor jezelf.

Uhm, hallo-ow! Europa heeft méér berggebieden dan de Alpen. In deze vier onbekendere alternatieven ontsnap je aan de massa en heb je de Tiefschnee nog...