Reisnieuws

Berlijn - Berliner Underground

Gepubliceerd: 13 aug 2012 0
Prenzlauerberg in Oost-Berlijn is booming. De Schönhauser Allee loopt als een hete, rode draad door de wijk, en wie nog iets van het oorspronkelijke straatbeeld mee wilt krijgen, moet snel zijn.Tekst Chantal Tromp, Fotografie Guido van DooremaalenBerliner UndergroundIk sta bij de laatste kilometer Muur, tegenwoordig de East Side Gallery genoemd: de grootste openluchtgalerie van Berlijn. Met mijn hand raak ik een inmiddels verweerde graffiti aan en ik realiseer me nog eens goed hoeveel ellende dit bouwsel veroorzaakt heeft. Toen de muur in november 1989 na 28 jaar viel, had-ie aan totaal tachtig mensen het leven gekost. Kippenvel. Wie Berlijn bezoekt, kán er niet omheen. Berlijn ademt geschiedenis, maar is tegenwoordig ook dé place to be. En dan vooral Oost-Berlijn en níet haar verwende zusje West. Kenmerkt Oost zich door grauwe gebouwen, graffiti, brede straten, gewaagde mode en oneindig veel Biergartens, eettentjes en aparte winkels, in West vind je moderne architectuur, Chanel, H&M, en ‘restaurants’ als McDonalds en Burger King. De taxichauffeur die mij naar mijn hotel rijdt, licht het contrast nog eens toe: ‘In West gedragen mensen zich snobbistisch, dat hebben ze nog aan de jaren tachtig overgehouden. Maar waarom in godsnaam? Ze hebben er geen enkele reden toe, behalve dan dat de sjieke modewinkels in hun deel van de stad zitten. Oost is een stuk interessanter. Een mix van carrièrejagers, kunstenaars en rijke mensen uit West die liever in een artistieke wijk als Prenzlauerberg wonen.’Klik om te kijken of de papieren editie of de digitale editie nog beschikbaar is. 

 


deel dit artikel met je vrienden:
 

Laat een reactie achter

Er zijn nog geen reacties achter gelaten.

log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.

Laatste artikelen

Ontmoet Jan Franke onze man in het Midden-Oosten

Voor editie 81 vroegen wij Columbus-schrijver én Midden-Oostencorrespondent Jan Franke het hemd van het lijf. Hij vindt het fantastisch om als journalist en producent het échte verhaal over de Arabische wereld te vertellen. 

Voor editie 81 vroegen wij Columbus-schrijver én Midden-Oostencorrespondent Jan Franke het hemd van het lijf. Hij vindt het fantastisch om als journal...

Maximaal genieten van mini Amsterdam

Over buiten de gebaande paden gesproken. Fotograaf Jasper Léonard laat je Amsterdam vanuit een hele andere invalshoek zien. Letterlijk, want hij wringt zich in allerlei bochten om Amsterdam tot Madurodamachtige dimensies te reduceren. Kijk je mee?

Over buiten de gebaande paden gesproken. Fotograaf Jasper Léonard laat je Amsterdam vanuit een hele andere invalshoek zien. Letterlijk, want hij wring...