Reisnieuws

Peru - Inca's voor insiders

Gepubliceerd: 10 aug 2012 0
Het zuiden van Peru is het hart van het oude Incarijk, met enkele van de bekendste cultuurschatten ter wereld, waaronder Machu Picchu en de mysterieuze Nazcalijnen. Maar verrassend veel juweeltjes op dit betoverende stukje aarde blijven onbekend en onberoerd tussen de pieken van de Andes en in de uitgestrekte woestijn aan de kust. Wij helpen je bij het schatgraven!Tekst en fotografie Beto AdameWaag je aan de pre-IncakeukenEr zijn weinig keukens die op duizenden jaren oude tradities kunnen bogen, maar de Peruaanse is er een van. Basisingrediënten in de westerse keuken als aardappels en maïs komen oorspronkelijk uit de Andes, en werden al ver voor het Incatijdperk verbouwd. ‘De oudste gerechten worden zonder limoen, olie of peper gemaakt, op een klein vuur in kleien potten of op hete vulkanische stenen’, zegt Walter Bustamante, die in zijn restaurant Soncollay in Arequipa inheemse tradities eert. ‘Veel Peruanen zijn door de Spaanse kolonisten, die hun eigen kookkunsten met die van de indianen combineerden, glad vergeten wat die tradities zijn, maar de liefde voor de voorouderlijke keuken zit diep verstopt in ons DNA.’Neem een kijkje in Walters keuken en probeer in ieder geval de ceviche (Peru’s nationale visgerecht, niet zoals gebruikelijk gemarineerd met limoen maar met passievrucht) of de alpaca (kleine lama, gekookt op hoopjes steen). Onderweg in de Andes zul je op veel plekken ook andere pre-Incagerechten als quinoa (een graansoort waar brood of pap van wordt gemaakt) en pachamanca (mix van vlees, groenten en kruiden die op gloeiende stenen in de grond wordt gegaard) kunnen uitproberen. Spoel je maaltje weg met een mate (natuurlijke cocathee) of chicha (...)Lees het volledige artikel in Columbus Magazine Editie 26Klik om te kijken of de papieren editie of de digitale editie nog beschikbaar is. 


deel dit artikel met je vrienden:
 

Laat een reactie achter

Er zijn nog geen reacties achter gelaten.

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.

Laatste artikelen

Maximaal genieten van mini Amsterdam

Over buiten de gebaande paden gesproken. Fotograaf Jasper Léonard laat je Amsterdam vanuit een hele andere invalshoek zien. Letterlijk, want hij wringt zich in allerlei bochten om Amsterdam tot Madurodamachtige dimensies te reduceren. Kijk je mee?

Over buiten de gebaande paden gesproken. Fotograaf Jasper Léonard laat je Amsterdam vanuit een hele andere invalshoek zien. Letterlijk, want hij wring...

Staat een wildlife-ervaring bovenaan jouw bucketlist?

Ben jij een safari aan het plannen, maar staat er nog niet vast waar je naar toe gaat? Dan moet je zeker even ons nieuwe wildlifeboek raadplegen. Hierin vind je 15 van onze favoriete wildlife-ervaringen. 

Ben jij een safari aan het plannen, maar staat er nog niet vast waar je naar toe gaat? Dan moet je zeker even ons nieuwe wildlifeboek raadplegen. Hier...