Reisnieuws

Vilnius, Litouwen

Gepubliceerd: 10 aug 2012 0
De Litouwse hoofdstad Vilnius heeft de littekens van de Sovjettijd weggepoetst en zich ontpopt tot een van de spannendste culturele hotspots van Oost-Europa.Tekst Koen Kleijn Fotografie ARÖKTussen kunst en koude oorlogOver het CAC, het Centrum voor Contemporaine Kunst, doen wilde verhalen de ronde. Het CAC was het tentoonstellingsgebouw van de oude Sovjetkunstenaarsbond, maar in 1991, toen Litouwen zich losmaakte van de Sovjet-Unie, werd het door piepjonge kunstenaars letterlijk in bezit genomen. Het had geen cent, maar het is uitgegroeid tot een van de beste centra voor hedendaagse kunst in de hele Baltische regio.Op de zwoele zomeravond dat ik het CAC bezoek, word ik omringd door de artistieke crème de la crème van de stad – gooi een suikerklontje tussen de hippe twintigers en dertigers en je raakt een kunststudent of een architect. De jonge Litouwers zijn welbespraakt en internationaal, drinken Prosecco en houden van lange gesprekken, rokend, wandelend van het ene café naar het andere en weer terug. Op het terras drink ik een latte met Virginija Januskeviciute (35), tentoonstellingsmaker. ‘Het CAC is een geweldige plek, met een enorme energie en uitstraling. Alle belangrijke kunstfiguren in Europa komen hier kijken. Het is de uitvalsbasis voor veel jonge Litouwse kunstenaars, die makkelijk hun weg vinden in Europa.’ (...)Lees het volledige artikel in Columbus Magazine Editie 26Klik om te kijken of de papieren editie of de digitale editie nog beschikbaar is. 


deel dit artikel met je vrienden:
 

Laat een reactie achter

Er zijn nog geen reacties achter gelaten.

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.

Laatste artikelen

Door: Roselinde
Hier vind je de 5 mooiste Chinatowns ter wereld

Chinatowns zijn een soort culturele microwereldjes waar je heel even kunt verdwalen in de Aziatische sferen en dynamische straatjes. Maar waar vind je de mooiste Chinatowns die buiten Azië liggen?

Chinatowns zijn een soort culturele microwereldjes waar je heel even kunt verdwalen in de Aziatische sferen en dynamische straatjes. Maar waar vind je...

Laatste kans: doe mee aan de Instagram-wedstrijd!

Met de Columbus Instagram-wedstrijd kun je een droomreis naar IJsland winnen! Zie jij zo’n toffe trip wel zitten? Dit is je laatste kans om mee te doen met je mooiste winterfoto’s.

Met de Columbus Instagram-wedstrijd kun je een droomreis naar IJsland winnen! Zie jij zo’n toffe trip wel zitten? Dit is je laatste kans om mee te doe...

Door: Roselinde
Een bezoek aan Komodo NP wordt véél duurder

Binnenkort moeten toeristen een smak geld gaan neerleggen voor een tripje naar het Komodo Nationaal Park in Indonesië. Maar waarom eigenlijk?

Binnenkort moeten toeristen een smak geld gaan neerleggen voor een tripje naar het Komodo Nationaal Park in Indonesië. Maar waarom eigenlijk?