Reisnieuws

Kaapverdië - Craquelé uitzicht op zee

Gepubliceerd: 10 aug 2012 0
Liefde & leed. Onder de Canarische eilanden in de Atlantische oceaan liggen er nog negen die de Kaapverdische eilanden heten. Geografisch verschillen deze West-Afrikaanse eilanden sterk van karakter, zo ook Sao Vicente, Sal, Santiago en Boavista. Maar ze hebben ook heerlijke overeenkomsten: dezelfde warme, levenslustige bevolking bijvoorbeeld en uitgestrekte witte stranden.

Foto door BeelddragersCraquelé uitzicht op zeeDe vrouw danst alsof haar leven ervan af hangt. Zweetdruppels lopen van haar neus, haar krullen springen alle kanten op. Ook de elastieke mannen in deze danstent leven zich uit. Eén van hen probeert fanatiek de aandacht van de vrouw te trekken; de vonken spatten ervan af. De schade van een hele week niet feesten, wordt vanavond ingehaald. Bezweet loop ik even naar buiten, naar het panoramische uitzicht op Mindelo, de havenstad van het eiland Sao Vicente. Vanavond is het druk op straat. Een groepje divers getinte mannen en vrouwen, de een nog mooier dan de ander, wurmt zich langs mij om aan het feestgedruis te kunnen deelnemen. Voordat de uitnodigende muziek me weer naar binnen trekt, zwerft mijn blik nog even over het water, waar in de verte de schim van het eiland Santo Antao over de haven waakt.Vis en vrezenDe volgende ochtend schijnt het zonlicht door de gordijnen; tijd om dit Kaapverdische eiland helemaal te ontdekken. Het is al vroeg levendig buiten. Kinderen op de kade zijn druk in de weer hun zelfgevangen vissen schoon te maken; tonijnen, kreeften, krabben, tandbaarsen, inktvissen en murenen. Een vaardigheid die ze van hun vaders hebben geleerd; vissers, zoals veel van de mannen die aan de kust leven.

Andere Sao Vincentianen leven van de landbouw, voor zover dat mogelijk is. Want eigenlijk is de grond veel te rotsachtig en de luchtvochtigheid veel te laag om hier goed te kunnen produceren. Op buureiland Santiago lukt dat veel beter; daar wordt volop suikerriet en maïs verbouwd en groeien de bonen, bananen, kokosnoten en pompoenen ook weelderig...Klik om te kijken of de papieren editie of de digitale editie nog beschikbaar is. 


deel dit artikel met je vrienden:
 

Laat een reactie achter

Er zijn nog geen reacties achter gelaten.

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.

Laatste artikelen

Duurzame donderdag: haaivriendelijke barrière

Van een haai in de baai wordt niemand blij. Hoewel het prachtige beesten zijn hebben we ze liever niet naast ons zwemmen. Helaas leggen veel haaien daarom het loodje. Maar dat hoeft niet!

Van een haai in de baai wordt niemand blij. Hoewel het prachtige beesten zijn hebben we ze liever niet naast ons zwemmen. Helaas leggen veel haaien da...

Topblog van de week: de ontspoorde trein

De Topblog van de week gaat over een spannend avontuur tijdens een treinreis in Ecuador. Communitylid Dalix weet op een boeiende wijze de lezer mee te nemen op reis. Wij konden niet stoppen met lezen, julie ook?

De Topblog van de week gaat over een spannend avontuur tijdens een treinreis in Ecuador. Communitylid Dalix weet op een boeiende wijze de lezer mee te...