Reisnieuws

Dominicaanse Republiek - Zoeken naar Rosita

Gepubliceerd: 10 aug 2012 0
De bijzondere kleuren van de huisjes, de mensen en de stranden hebben er door de eeuwen heen tot de verbeelding van mening Europees schilder gesproken. En dat doet het nog steeds, al neemt tegenwoordig vooral de inheemse bevolking van de Dominicaanse Republiek er het penceel ter hand. Zo ook ene Rosita, die opvallende etnische schilderijen maakt. Maar zou deze Rosita ook echt bestaan?

Tekst: Helen Johnson, Fotografie: Louise ten HaveRosita‘De taal die het oog doet luisteren’, was hoe Gauguin het in zijn tijd beschreef; het effect dat het poederwit en het okergeel van Caribische bungalows op hem had. En poederwit en okergeel zijn ze nog steeds, die huisjes met hun palmbladeren daken – ook op de Dominicaanse Republiek. Het Caribische eiland Hispaniola, dat naast deze republiek ook uit Haïti bestaat, heeft vanwege zijn kleurrijkheid tot de schildersverbeelding van menig Europeaan gesproken. Door de eeuwen heen hebben schilders als Lucien Price, William Scott, Dewitt Peters en Manolo Pascual er gewoond, gewerkt, genoten.En de Dominicaanse Republiek blijft tot de schildersverbeelding spreken. Maar vandaag de dag is het vooral de inheemse bevolking die er het penceel ter hand neemt. In mijn eigen poederwitte bungalowtje in Las Terrenas hangen vier werken die, afgaande op de beeltenissen en het kleurgebruik, van een Dominicaan moeten zijn. Vier donkere vrouwen in gele, rode, paarse en blauwe rokken, zoals de vrouwen ze hier dagelijks dragen. Op hun hoofden doeken, strohoeden, hout of manden met bananen, mango’s en papaja’s. Op de achtergrond bergen, palmbomen of de zee. – Alles gezien, begrepen en weergegeven, zoals alleen een inwoner dat kan.Rosita heet ze, de maakster van de vier schilderijen. Althans, met die naam zijn de werken gesigneerd. Maar zou ze ook bestaan, Rosita? Zou ze zelf zo donker zijn als de vrouwen van haar verbeelding, zou ze kleding dragen zoals zij en zouden haar ogen dezelfde vermoeide, maar vriendelijke uitdrukking hebben? Zou ze schilderen om te bestaan, of bestaan om te schilderen? Zou ze misschien zelfs in de buurt kunnen wonen?Meer palmbomen dan mensenOok Las Terrenas is van een schilderachtige schoonheid. Gelegen bovenop het schiereiland Samaná aan de Noordoostkust van de Dominicaanse Republiek, kijkt de strandstad uit op de Atlantische Oceaan, in de richting van Noord-Amerika. Maar land is er nog lang niet in zicht. Enkel water, zo ver het oog reikt, geflankeerd door kilometers strand...Klik om te kijken of de papieren editie of de digitale editie nog beschikbaar is. 


deel dit artikel met je vrienden:
 

Laat een reactie achter

Er zijn nog geen reacties achter gelaten.

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.

Laatste artikelen

Duurzame donderdag: haaivriendelijke barrière

Van een haai in de baai wordt niemand blij. Hoewel het prachtige beesten zijn hebben we ze liever niet naast ons zwemmen. Helaas leggen veel haaien daarom het loodje. Maar dat hoeft niet!

Van een haai in de baai wordt niemand blij. Hoewel het prachtige beesten zijn hebben we ze liever niet naast ons zwemmen. Helaas leggen veel haaien da...

Topblog van de week: de ontspoorde trein

De Topblog van de week gaat over een spannend avontuur tijdens een treinreis in Ecuador. Communitylid Dalix weet op een boeiende wijze de lezer mee te nemen op reis. Wij konden niet stoppen met lezen, julie ook?

De Topblog van de week gaat over een spannend avontuur tijdens een treinreis in Ecuador. Communitylid Dalix weet op een boeiende wijze de lezer mee te...