Reisnieuws

São Tomé & Príncipe

Gepubliceerd: 07 aug 2012 0
Ver van het vasteland ligt het op een na kleinste land van Afrika: São Tomé en Príncipe. Twee slaperige groene juwelen die wachten op nieuwe ontdekkers.Tekst Koen Kleijn, fotografie Tom van der LeijDe vergane glorie van São Tomé & PríncipeDe bewoners van São Tomé lachen veel. Ze zijn altijd in voor een geintje. Ze hebben een fijn woord voor hun levensfilosofie: ‘léve-léve’, zoiets als: 'rustig, rustig', easy does it. Het land is straatarm, zeker, maar de zon schijnt, er zijn overal bananen, er is vis, er is benzine, er valt altijd wel iets te regelen, toch? Nationale zanger Calú Menes zingt het, de São Tomézen leven het. Celcio, de jonge gids in het Nationaal Museum, noemt het een soort nationaal erfgoed, de psicologia do povo - de ziel van het volk. Het is, misschien, de nasleep van vier eeuwen slavernij en nog een eeuw slaafse uitbuiting daarna. De São Tomezen laten zich niet meer opjagen.Het eiland São Tomé is mooi. Van bovenaf lijkt het een Indiana Jones-decor, groen, met damp van watervallen tussen de bomen, en hoge raadselachtige bergen, de kernen van oude vulkanen. De hoofdstad - São Tomé - is in een ochtend verkend. Lage gebouwen langs een ruime baai, palmen, roestende scheepskarkassen in het water, vissende kinderen. Een klein centrum, met wat 19de-eeuwse koloniale huizen, een eenvoudige oude kerk, het roze paleis van de president, twee of drie ooit-moderne bankgebouwen. Twee stampvolle markten, waar dikke dames hun bananen verkopen, hun tomaten en hun breadfruit en ook de cóncón, de vliegende vis met zijn (...)Lees het volledige artikel in Columbus Magazine Editie 28Klik om te kijken of de papieren editie of de digitale editie nog beschikbaar is. 


deel dit artikel met je vrienden:
 

Laat een reactie achter

Er zijn nog geen reacties achter gelaten.

log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.

Laatste artikelen

Ontmoet Jan Franke onze man in het Midden-Oosten

Voor editie 81 vroegen wij Columbus-schrijver én Midden-Oostencorrespondent Jan Franke het hemd van het lijf. Hij vindt het fantastisch om als journalist en producent het échte verhaal over de Arabische wereld te vertellen. 

Voor editie 81 vroegen wij Columbus-schrijver én Midden-Oostencorrespondent Jan Franke het hemd van het lijf. Hij vindt het fantastisch om als journal...

Maximaal genieten van mini Amsterdam

Over buiten de gebaande paden gesproken. Fotograaf Jasper Léonard laat je Amsterdam vanuit een hele andere invalshoek zien. Letterlijk, want hij wringt zich in allerlei bochten om Amsterdam tot Madurodamachtige dimensies te reduceren. Kijk je mee?

Over buiten de gebaande paden gesproken. Fotograaf Jasper Léonard laat je Amsterdam vanuit een hele andere invalshoek zien. Letterlijk, want hij wring...