Reisnieuws

Dagboek Expeditie Sumba #2

Gepubliceerd: 19 jul 2012
0

Leven zonder elektriciteit. Kun je het je voorstellen? Expeditielid Leander vertelt over zijn ervaringen en de Hivosprojecten voor duurzame energie op Sumba. Op het Indonesische eiland Sumba heeft 70% van de inwoners geen toegang tot elektriciteit. Rond 18.00 uur valt de avond in dan wordt het snel donker. Ik ben benieuwd naar de gevolgen die dit heeft voor de ontwikkeling van kinderen.

Columbus Travel
Columbus Travel

Dit is de reden dat ik tijdens de expeditie de 14-jarige Jimmy uit het dorpje Weeleo in het westen van Sumba heb gevolgd. Jimmy, een geïnteresseerde, enthousiaste puber die een liefhebber is van de voetbalclub Barcelona. De bewoners van het dorp Weeleo vormen een hechte gemeenschap die hoofdzakelijk leeft van de landbouwproducten die zij zelf verbouwen. De kinderen werken voor en na schooltijd mee met de ouders. Veel voorkomende klusjes zijn kokosnoten prepareren voor consumptie en bij speciale gelegenheden helpen bij de slacht van een varken.

Ambitie
Jimmy wil meer, deze scholier die in het nieuwe schooljaar begint in de junior highschool “wants to be an policeman??. Ik ben benieuwd hoe hij dat doel denkt te bereiken. Daarom vraag ik hem hoe hij zijn huiswerk maakt en hoe hij denkt dat het zal gaan als hun huis wordt aangesloten op elektriciteit. Nu moet hij zijn huiswerk maken bij het licht van een kerosinelampje. Zo’n lampje geeft maar weinig licht waardoor het moeilijk is om zijn huiswerk te maken. Tijdens het contact dat ik met hem heb vertelt Jimmy dat hij denkt dat het maken van huiswerk bij een elektrisch licht veel beter zal gaan. Het lijkt hem daarnaast ook geweldig om thuis televisie te kunnen kijken. Daar kan ik vast veel van leren overpeinst hij. En, heel belangrijk, hij kan de mooie passes van Lionel Messi van Barcelona met eigen ogen zien. Elektriciteit maakt het leven dus niet alleen makkelijker en leuker, door elektriciteit kun je via de televisie ook veel leren.


Als onderdeel van het programma van de expeditie bezocht ik de school van Jimmy. Jimmys’ leraar vertelt dat het goed te merken is dat de leerlingen die thuis thuis al elektriciteit hebben het beter doen dan de andere kinderen. Deze kinderen lijken slimmer en zijn meer gedisciplineerd. Deze kinderen hebben een beter toekomstperspectief dan de andere kinderen, is zijn ervaring.


Andere kant van de medaille

Natuurlijk is er een andere kant van de medaille. De kans is groot dat de beter opgeleide kinderen individualistisch worden. Dit kan veel invloed hebben op de tradities van de hechte gemeenschap in de traditionele dorpen. Het “westen?? moet het gebruik van elektriciteit beslist niet opdringen aan de Sumbanezen. Maar voor Jimmy en zijn leeftijdsgenoten sprekend, kan ik zeggen dat deze nieuwe generatie Sumbanezen ook heel graag een welvarende toekomst willen en hun idealen willen verwezenlijken. Toegang tot elektriciteit voor elk Sumbanees gezin is daarbij van essentieel belang.
Ik kan daardoor met zekerheid zeggen dat de stelling ??slimmer met stroom?? zeker geldt voor de bevolking van Sumba! Alle Sumbanese kids moeten de kans krijgen zich te kunnen ontplooien en ontwikkelen met als doel een beter toekomstperspectief.

Lees hier Dagboek Expeditie Sumba #1

Wil je meer lezen over Expeditie Sumba? Kijk dan op www.facebook.com/expeditiesumba.

deel dit artikel met je vrienden:
Reisnieuws
Dagboek Expeditie Sumba #1

Leven zonder elektriciteit. Kun je het je voorstellen? Expeditielid Koen vertelt over zijn ervaringen en de Hivosprojecten voor duurzame energie op Sumba.

0

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.