Reisnieuws

Birma

Gepubliceerd: 15 jun 2012 0
Tempels en pagodes, fascinerende bergvolken, een onaangetast platteland — vrijwel nergens ter wereld vind je zo’n rijkdom aan culturen op zo’n klein gebied als in Birma. Maar hoe lang nog?Tekst: Matthijs de Groot, Fotografie: Louise ten HaveDe verdwijnende culturen van BirmaZe loopt door een donkere vochtige tunnel en moet bukken om de met mos bedekte stenen niet met haar lichaam te raken. Aan het eind van de tunnel is licht. Twee metershoge onthoofde Boeddhabeelden staan in het vroege zonlicht. Het hoofd van een van de boeddha’s ligt er naast, in het onkruid. Ze draait de hoek van de pagode om en ziet nog zeker twintig Boeddhabeelden, nauwelijks zichtbaar onder stenen en stof. De relikwie van Boeddha moet nu binnen handbereik zijn. Het zou een scène kunnen zijn uit de filmhit Tomb Raider, waarin Lara Croft avonturen beleeft en ontdekkingen doet in tombes en tempels over de hele wereld. De Lara Croft in deze scène is fotografe Louise, die zich net als ik bij elke stap meer en meer verbaast over de enorme hoeveelheden kunstschatten in Birma (officieel Myanmar). Van de negen pagodes hier bovenop Kodanz Hill vlakbij het dorp Mrauk U in het westen van het land zijn er nog acht redelijk intact. Één is door de overvloedige neerslag in de laatste regentijd volledig ingestort en weggespoeld.De andere zijn bedekt met mos, gras en een enkele struik die met zijn wortels de bakstenen uit elkaar drukt. De tempels zijn gebouwd van de veertiende tot de achttiende eeuw, toen rijke koninkrijken tot ver over de huidige landsgrenzen werden gevreesd. Door het bouwen van de tempels en pagodes dachten de koningen dichterbij het nirwana, de verlichting, te komen. Niemand van de dorpsbewoners lijkt zich te bekommeren om deze kunstschatten. Van de honderden stoepa’s, pagodes en tempels zijn er maar enkele gerestaureerd. De boycot van Birma door Europa en de VS, gecombineerd met de desinteresse van de militaire machthebbers, maakt dat veel organisaties zoals de Unesco uitblinken door hun afwezigheid. Alles is overwoekerd (...)Lees het volledige artikel in Columbus Magazine Editie 32Klik om te kijken of de papieren editie of de digitale editie nog beschikbaar is. 


deel dit artikel met je vrienden:
 

Laat een reactie achter

Er zijn nog geen reacties achter gelaten.

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.

Laatste artikelen

Duurzame donderdag: haaivriendelijke barrière

Van een haai in de baai wordt niemand blij. Hoewel het prachtige beesten zijn hebben we ze liever niet naast ons zwemmen. Helaas leggen veel haaien daarom het loodje. Maar dat hoeft niet!

Van een haai in de baai wordt niemand blij. Hoewel het prachtige beesten zijn hebben we ze liever niet naast ons zwemmen. Helaas leggen veel haaien da...

Topblog van de week: de ontspoorde trein

De Topblog van de week gaat over een spannend avontuur tijdens een treinreis in Ecuador. Communitylid Dalix weet op een boeiende wijze de lezer mee te nemen op reis. Wij konden niet stoppen met lezen, julie ook?

De Topblog van de week gaat over een spannend avontuur tijdens een treinreis in Ecuador. Communitylid Dalix weet op een boeiende wijze de lezer mee te...