Reisnieuws

De Faeröer Eilanden, Denemarken

Gepubliceerd: 15 jun 2012 0
Columbus-reporters Auke Hulst en Ilvy Njiokiktjien ontdekken de woeste schoonheid van de Faeröer Eilanden, met een van de grootste vogelkolonies op aarde, muzikanten die de wereld willen veroveren en bovenal: de overweldigende sound of silence.Tekst & Fotografie: Auke Hulst en Ilvy NjiokiktjienMuziek van de leegteJe moet er wat voor over hebben. Het vliegtuig van Atlantic Airways scheert als een dronken albatros over de kliffen die uit de Atlantische Oceaan oprijzen. De wind heeft vrij spel. De akelig korte landingsbaan loopt, bij gebrek aan vlakke grond, lichtjes bergop. Bij elke luchtzak, elke bruuske zwenking vult de cabine zich met half ingeslikte kreetjes en het happen naar adem. Dan, opeens: touchdown. Een klaterend applaus vult de cabine - niet van jolige toeristen, maar van eilandbewoners die blij zijn levend thuis te zijn gekomen.Hemelsbreed zijn de Faeröer Eilanden niet eens zo heel ver weg, maar het voelt als het eind van de wereld: achttien ruige eilanden, verloren in het stormachtige niemandsland tussen Schotland en IJsland. Al bij de eerste blik weet je dat je met iets bijzonders te maken hebt. De eilanden - gekerfd uit een vulkanisch plateau waar gletsjers hun vormende werk hebben gedaan - verheffen zich bruusk uit zee, vaak uitlopend in dramatische kliffen, soms in een subtielere glooiing. Bomen zijn er nauwelijks en - de tienduizenden schapen daargelaten - dieren evenmin. De zee, daarentegen, is rijk aan plankton. Het maakt de Faeröer tot een ideale omgeving voor broed- en trekvogels zoals de papegaaiduiker, diverse soorten stormvogels, zeekoeten, alken, jan-van-genten en aalscholvers. De eilandengroep kent de grootste vogeldichtheid ter wereld, met meer dan honderd soorten en miljoenen paren. Ik vraag me af hoe het leven van de bewoners, en vooral de jongeren, moet zijn.Die gure, door de wind gegeselde eilanden, van een verbluffende maar desolate schoonheid, ver weg van wereldse metropolen - wat heb je er te zoeken? Tegelijk heb ik gehoord dat de Faeröerse jeugd tot de hipste van Europa behoort (...)Lees het volledige artikel in Columbus Magazine Editie 32Klik om te kijken of de papieren editie of de digitale editie nog beschikbaar is. 


deel dit artikel met je vrienden:
 

Laat een reactie achter

Er zijn nog geen reacties achter gelaten.

log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.

Laatste artikelen

Ontmoet Jan Franke onze man in het Midden-Oosten

Voor editie 81 vroegen wij Columbus-schrijver én Midden-Oostencorrespondent Jan Franke het hemd van het lijf. Hij vindt het fantastisch om als journalist en producent het échte verhaal over de Arabische wereld te vertellen. 

Voor editie 81 vroegen wij Columbus-schrijver én Midden-Oostencorrespondent Jan Franke het hemd van het lijf. Hij vindt het fantastisch om als journal...

Maximaal genieten van mini Amsterdam

Over buiten de gebaande paden gesproken. Fotograaf Jasper Léonard laat je Amsterdam vanuit een hele andere invalshoek zien. Letterlijk, want hij wringt zich in allerlei bochten om Amsterdam tot Madurodamachtige dimensies te reduceren. Kijk je mee?

Over buiten de gebaande paden gesproken. Fotograaf Jasper Léonard laat je Amsterdam vanuit een hele andere invalshoek zien. Letterlijk, want hij wring...