Reisnieuws

Noordelijk Tanzania

Gepubliceerd: 15 jun 2012 0
De wildparken van Noord-Tanzania een gebaand pad? Welnee, zoek het randje op! In de uithoeken van de befaamde Serengeti en Ngorongoro sta je oog in oog met de Big Five en maak je een van de laatste grote migraties van wilde dieren op aarde mee. Helemaal in je eentje.

Tekst: Matthijs de Groot, Fotografie: Louise ten HaveLeven op het randjeIk kan hem al van een afstandje ruiken. Zoet en misselijkmakend tegelijk. Onbeschrijflijk maar onmiddellijk herkenbaar. De dood. Het slachtoffer is een wildebeest, ook wel gnoe genoemd. Een jong mannetje. Plaats delict: Kakesio, aan de zuidelijke rand van het beschermde natuurgebied Ngorongoro in het noorden van Tanzania. Tijd van overlijden: tussen zes en zeven uur gisteravond. En de doodsoorzaak?Mesenga, de Maasai-tracker met wie fotografe Louise en ik vandaag op voetsafari trekken, fronst zijn wenkbrauwen. ‘Levend uit elkaar gereten’, constateert hij. ‘En het is zo klaar als een klontje wie de dader is.’ We kijken gefascineerd toe hoe gieren het karkas van de wildebeest - inmiddels gereduceerd tot een bloedige ribbenkast en een half opgevreten kop – verder toetakelen. Mesenga wijst op een aantal pootafdrukken in de grond. Ze lijken op die van een reguliere huis-, tuin- en keukenhond. ‘Maar zie je hoe er geen klauwen in de grond zichtbaar zijn? Een belangrijke aanwijzing.’Een heel stuk verderop in het korte gras liggen keutels, die Mesenga nauwkeurig bestudeert.

‘Haar. Er zitten haren in’, zegt hij. ‘Zo te zien van onze onfortuinlijke wildebeest. Hij is letterlijk met huid en haar opgegeten.’ Mesenga kijkt ons triomfantelijk aan. ‘Geen twijfel mogelijk: we hebben met de Afrikaanse jachthond, of wilde hond, te maken.’ Louise en ik glunderen. Bingo, we zijn hem op het spoor! De nomadische wilde hond is een met uitsterven bedreigde diersoort en wordt slechts zelden gezien - zijn jachtgebied beslaat doorgaans honderden vierkante kilometers. En wij zitten hem nu dicht op de huid. Heel dicht. Ik tuur de horizon af. Het gaat om een roedel van 24 honden, die Mesenga al geruime tijd in de gaten houdt. Maar waar houden ze zich vandaag schuil? (...)Lees het volledige artikel in Columbus Magazine Editie 34Klik om te kijken of de papieren editie of de digitale editie nog beschikbaar is. 


deel dit artikel met je vrienden:
 

Laat een reactie achter

Er zijn nog geen reacties achter gelaten.

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.

Laatste artikelen

Laatste kans: doe mee aan de Instagram-wedstrijd!

Met de Columbus Instagram-wedstrijd kun je een droomreis naar IJsland winnen! Zie jij zo’n toffe trip wel zitten? Dit is je laatste kans om mee te doen met je mooiste winterfoto’s.

Met de Columbus Instagram-wedstrijd kun je een droomreis naar IJsland winnen! Zie jij zo’n toffe trip wel zitten? Dit is je laatste kans om mee te doe...

Hotels zijn uit! 4 unieke slaapplekken to go

Hotels zijn uit, aparte slaapplekken zijn in. En wat is er nou aparter dan slapen in een afgedankt voertuig? Dit zijn onze favorieten.

Hotels zijn uit, aparte slaapplekken zijn in. En wat is er nou aparter dan slapen in een afgedankt voertuig? Dit zijn onze favorieten.