Reisnieuws

De 10 langste natuurlijke bruggen ter wereld

Gepubliceerd: 12 mei 2012
0

Deze unieke natuurverschijnselen vergen vanwege hun afgelegen ligging vaak nogal wat inspanning om ze te bereiken, maar ze zijn spectaculair om te bezoeken. De langste is maar liefst 120 meter lang! Natuurlijke bruggen of bogen ontstaan door een jarenlang erosieproces. Dit kan gebeuren door het schuren van de wind of de zee tegen zacht gesteente. Het verschil tussen een brug en een boog is dat een brug twee kanten met elkaar verbindt, terwijl de boog op zichzelf staat. Hier volgt de top tien van de langste natuurlijke bruggen en bogen:

Rainbow Bridge 6. Rainbow Bridge in Glen Canyon National Recreation Area, Utah, Verenigde Staten
Lengte: 71 meter

De Rainbow Bridge staat op Navajo land en is al eeuwenlang bij de oorspronkelijke bewoners van Amerika bekend als een heilige plaats. Zij zagen de brug als een versteende regenboog en daaraan dankt deze brug dan ook zijn naam. Rainbow Bridge is een van de best bereikbare natuurlijke bruggen, je kunt hem bereiken na een twee uur durende boottocht en een korte wandeling.

7. Gaotun Natural Bridge in Guizhou, China
Lengte: 70 meter

De Gaotun natuurlijke brug is een populaire attractie in het Bazhou he gebied. Verschillende routes leiden naar de brug en je mag er ook overheen lopen. Op een bord staat een uitspraak van een Chinese dichter na het zien van de brug: “zo'n beeld is alleen te zien in hemelse sferen – waarom is het hier naartoe verplaatst om te aanschouwt te worden door het menselijk oog???

Sipapu Natural Bridge 8. Sipapu Natural Bridge in Natural Bridges National Monument, Utah, Verenigde Staten
Lengte: 69 meter

Utah staat vol met deze natuurverschijnselen en in het Natural Bridges National Monument park zijn er zelfs drie te vinden. De Sipapu brug is de grootste van de drie. Ook deze kreeg zijn naam van een indianenstam: de Hopi gebruiken het woord 'sipapu' voor een symbolisch portaal waaruit de eerste menselijke voorouders zijn ontstaan. Het park is een 'dark sky park', zodat lichtvervuiling tegen gegaan wordt en zo een walhalla wordt voor astronomen.

 


Stevens Arch9. Stevens Arch in Escalante Canyon, Utah, Verenigde Staten
Lengte: 67 meter

Ook de Stevens boog vergt wat doorzettingsvermogen: de hike heen en terug neemt zeven uur in beslag voor de gemiddelde hiker. Op je route kom je de kniehoge Escalante rivier tegen, waar je met de schoenen in de hand doorheen kunt waden.

10. Shipton's Arch in Sinkiang, China
Lengte: 65 meter

Last but not least is Shipton's Arch, die lokaal ook bekend staat als Tushuk Tash: 'doorboorde rots'. Tushuk Tash is 366 meter hoog, ongeveer net zo hoog als de Empire State Building. De brug stond een aantal jaren in het Guinness World Records Book als de hoogste brug. Vreemd genoeg verdween hij weer uit het boek: ze konden hem niet meer vinden en daarom niet nameten. In 2010 werd hij weer 'herontdekt' en kon een precieze meting van de hoogte van deze enorme boog gemaakt worden.
Hoofdbeeld door: Exquisitur


Lees meer best gelezen reisnieuws en reistips of
deel dit artikel met je vrienden:

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.