Reisnieuws

Indonesië, Radja Ampat - Papua Power

Gepubliceerd: 09 sep 2012 0
Kleine vulkanische eilanden begroeid met smaragdgroen regenwoud worden afgewisseld met romantische baaitjes, maagdelijke witte stranden en een turkooizen zee met koraal vol leven. Iedereen die zich hier waagt, is een ontdekkingsreiziger.Tekst: Matthijs de Groot, Fotografie: Louise ten Have(...) Toen Max in Raja Ampat arriveerde was dit toeristisch gezien nog maagdelijk gebied. Op zoek naar overblijfselen uit de Tweede Wereldoorlog, ging hij dorpen langs en vertelde de inwoners dat hij alles wat ze maar uit de oorlog konden vinden van ze zou kopen. Op het strand klapte hij zijn tafeltje op. Een lange rij mensen diende zich aan. Iedereen had iets te verkopen, van knopen van Amerikaanse militaire kleding tot complete vliegtuigen. Heel Nieuw- Guinea ligt namelijk vol wrakken. Toen de Amerikanen aan het einde van de strijd met de Japanners naar huis gingen, lieten ze werkelijk alles achter. Een rits aan gloednieuwe jeeps werden valleien in gebulldozerd en alle proviand bleef liggen.Dozen met handgranaten veranderden van eigenaar, met als gevolg dat het dynamietvissen hier net als in de rest van Azië zijn intrede deed. De Amerikanen hadden de locals laten zien hoe gemakkelijk je vis kunt vangen door simpelweg een granaat in zee te gooien. Van die kennis werd al spoedig op steeds grotere schaal gebruikgemaakt. En ondanks protesten is de methode, waarbij de explosieve stoffen inmiddels worden gemaakt van kunstmest en dieselolie, nog steeds niet volledig uitgebannen. Het werkt zo: eerst wordt een explosief in het diepe water gegooid zodat de vissen wegvluchten richting minder diep water. Daar wacht hen de genadeklap van een tweede explosie. De visser kan zijn vangst vervolgens met het grootste gemak uit het ondiepe water plukken. Om deze wanpraktijken tegen te gaan geeft Max werk aan zo’n 140 locals. Zoals in Afrika veel rangers voormalige stropers zijn, heeft hij vier voormalige haaienvinnenjagers opgeleid tot duikinstructeur. Hij ziet dit als dé manier om de lokale bevolking een alternatief te bieden voor het misbruiken van hun natuurlijke rijkdom en zo het gebied te beschermen (...)Lees het volledige artikel in Columbus Magazine Editie 33Klik om te kijken of de papieren editie of de digitale editie nog beschikbaar is. 


deel dit artikel met je vrienden:

Laatste artikelen

Door: Roselinde
Rooms with a view: 5x slapen in een vuurtoren

Laten we eerlijk zijn: hotelkamers zijn eigenlijk best wel saai. Tenminste, wél als je de doodnormale accommodatie-opties gaat vergelijken met een nachtje slapen in een vuurtoren!

Laten we eerlijk zijn: hotelkamers zijn eigenlijk best wel saai. Tenminste, wél als je de doodnormale accommodatie-opties gaat vergelijken met een nac...

Binnenkort naar Azië? Zo blijf je onderweg online!

Stel je voor: je bent op weg naar de paradijselijke stranden van Thailand of de rijstvelden van Vietnam. Even appen of het nieuws checken? Bij 333travel kan het vanaf nu dankzij de wifi aan boord van minibusjes in Azië.

Stel je voor: je bent op weg naar de paradijselijke stranden van Thailand of de rijstvelden van Vietnam. Even appen of het nieuws checken? Bij 333trav...

De top 5 van de Lucky shot-fotowedstrijd is bekend!

De Lucky shot-fotowedstrijd draaide om één thema: beste stranden buiten de gebaande paden. We maken de vijf beste inzendingen én de winnaar bekend!

De Lucky shot-fotowedstrijd draaide om één thema: beste stranden buiten de gebaande paden. We maken de vijf beste inzendingen én de winnaar bekend!

 

Laat een reactie achter

Er zijn nog geen reacties achter gelaten.

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.