Reisnieuws

Top-10 vuurtorens van Nederland

Gepubliceerd: 22 apr 2012
0

Lange tijd vervulden vuurtorens een belangrijke rol voor de scheepvaart. Iedere toren heeft haar eigen lichtpatroon, waardoor ze vanaf zee eenvoudig te herkennen zijn. Tegenwoordig zijn vrijwel alle vuurtorens vervangen door een geautomatiseerde verkeersleiding. Gelukkig zijn de meeste, veelal karakteristieke, torens blijven staan, en doen nu dienst als woning, kantoor, hotel of trouwlocatie. Columbus zet de 10 mooiste vuurtorens van ons land voor je op een rij.


6. Vuurtoren Ameland, Hollum
De uit gietijzer opgetrokken, 55 meter hoge vuurtoren van Ameland (bekend om zijn opvallende rode en witte banen) stamt uit 1880. Vanaf 2005 is de kustwacht uit de toren verdwenen en wordt de kustlijn afgespeurd door camera’s. De vuurtoren is geopend voor publiek dat er allerlei exposities kan bezoeken, maar zich ook naar boven kan wagen, en na een klim van 236 treden kan genieten van een uniek uitzicht over het eiland.


7. Vuurtoren Harlingen, Harlingen
De 21 meter hoge vuurtoren van Harlingen is sinds 1999 niet meer in gebruik. In datzelfde jaar is er in de toren een hotel geopend dat slechts uit één kamer bestaat, met uitzicht op zee. Hiervoor moet je als gast wel diep in de buidel tasten: een nachtje in de vuurtoren kost je €319. Maar dan mag je wel van 16.00 uur op de dag van aankomst tot 12.00 de volgende dag gebruikmaken van de vuurtoren. De kamer is alleen al tot kerst 2012 volgeboekt...
www.vuurtoren-harlingen.nl


8. Vuurtoren van Breskens, Breskens
De Breskens uit 1867 is de oudste gietijzeren vuurtoren van Nederland en is ontworpen door Q. Harder. Deze 28 meter hoge vuurtoren heeft aardig wat kleuren gehad: eerst was de vuurtoren effen geel, daarna jarenlang geel met rode banden, in de Tweede Wereldoorlog kreeg hij een camouflagekleur en tegenwoordig valt hij op door zijn zwart-wtitte banden.


9. Het paard van Marken, Marken
Op het meest oostelijke punt van Marken staat de 16 meter hoge vuurtoren het Paard van Marken. Al vanaf 1700 was er een vuurbaken op Marken voor de schepen, tot in 1839 de vuurtoren werd gebouwd. Later werd er een woongedeelte aan de toren gebouwd, dat tot op heden nog bewoond wordt. Kruiend ijs is een probleem voor de vuurtoren: bij strenge vorst, zoals in 1971, is de toren een paar centimeter van zijn plek geduwd.


10. Vuurtoren Urk, Urk
Vanaf de top van de vuurtoren van Urk kun je drie provincies zien: Flevoland, Noord-Holland en Friesland. Deze vuurtoren dateert uit 1844 en is 18.5 meter hoog. Het speciale mistsein van de vuurtoren is helaas buiten gebruik sinds 2001. In 1972 is de vuurtoren opgeknapt, en is er op de begane grond een kleine tentoonstelling over vuurtorenwachters en hun leven te zien.


Lees meer best gelezen reisnieuws en reistips of
deel dit artikel met je vrienden:

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.