Reisnieuws

Maak kennis met de Sami: Velkommen!

Gepubliceerd: 13 sep 2011
0

De oorspronkelijke bewoners van Noorwegen zijn de Sami. Vroeger trokken ze rond als nomaden en leefden ze van rendieren en visserij. Tegenwoordig zijn ze een erkende bevolkingsgroep en hebben ze zelfs hun eigen parlement. De natuur vormt echter nog steeds de basis van hun levensstijl.

Samidorpen

In Noord Noorwegen kun je kennismaken met de Sami. In Tromsø, Alta, Karasjok en Kirkenes bijvoorbeeld, waar verschillende musea te vinden zijn waar nog veel te zien en te lezen is over deze bijzondere bevolkingsgroep.

Reisreporter Maaikevonk ging je voor en deelde haar ervaring op de community: 'Ook als je geïnteresseerd bent in de cultuur van het land, is er veel te vinden, bijvoorbeeld in Karasjok (dit plaatsje ligt in het Noord-Oosten van Noorwegen). Daar is een prachtig onderhouden Samicentrum te vinden.'

Wanneer meet the locals jouw motto is, kun je ook van nog dichterbij meemaken hoe deze unieke stam anno 2011 leeft. Bezoek een Sami siida, oftewel een echt Sami dorp, en neem plaats in de lavvo, oftewel samitent. Zittend op een rendierenhuid luister je naar de verhalen van de Samiherder zelf.

Overnachten bij de Sami

Naast een bezoek aan een Samidorp, kun je er ook verblijven. Waan jezelf een echte nomade en slaap in een Samitent of -hut. Eet mee en ontdek de traditionele keuken, waar onder andere vis, bessen en paddenstoelen op het menu staan. Ga samen met de Sami op pad en ontdek hun grotten of leer de gebruiken van het vissen en lasso werpen kennen.

Rendierslee

De oudste vorm van vervoer in het noorden is de rendierslee: een geweldige manier om kennis te maken met de Samicultuur. In diverse dorpen bieden de Sami een complete dagtour aan met een rendierslee en boeiende verhalen over de Samigeschiedenis. De tocht duurt ongeveer zeven uur en voor eten wordt gezorgd.

Voor meer informatie, bezoek VisitNorway.nl, de officiële reisgids naar Noorwegen.

Lees meer over Noord Noorwegen:

Fotocredits: Terje Rakke, Nordic Life

deel dit artikel met je vrienden:

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.