Reisnieuws

Het Noorderlicht

Gepubliceerd: 13 sep 2011
0

Bijzonder, magisch, onwerkelijk en adembenemend mooi. Een lange opsomming om het noorderlicht in woorden te vatten. Maar eigenlijk laat het noorderlicht zich niet zo makkelijk beschrijven. Het is zo uniek dat je het eens in je leven simpelweg moet ondergaan!

Het noorderlicht: hoe, wat, waar

Het magische licht, dat officieel Aurora Borealis wordt genoemd, laat zich in het donker zien van oktober tot april. Soms één of meerdere dagen niet, dan weer elke avond vol trots en glorie. Meestal is het noorderlicht te herkennen aan de groene gloed, maar soms word je verrast door een caleidoscoop aan kleuren, met een paars centrum en roze randen. Op een heldere avond met vorst heb je de meeste kans om het noorderlicht te spotten. Ver van de bewoonde wereld, weg van het kunstlicht en alleen met de natuur ervaar je het licht op z’n best. Het noorderlicht komt en gaat. Soms heel lang en soms maar even, maar het is altijd in beweging. De Sami, de oorspronkelijke bewoners van Noord Noorwegen, geloven dat het licht van de geesten van hun voorouderen zijn. Een mooie gedachte…

Op jacht naar het noorderlicht

Je kunt het noorderlicht perfect in je eentje aanschouwen, maar in Tromsø en Alta worden ook tours onder begeleiding van gidsen aangeboden. De gids weet waar de ‘pakkans’ het grootst is en kan je van extra achtergrondinformatie voorzien. Wil je voor- of achteraf nog meer te weten komen over het bijzondere natuurfenomeen, dan kun je in het Polarlight centre in Laukivik lezingen en cursussen volgen. Ook zijn er exposities te zien en bestaat er de mogelijkheid om vragen te stellen aan noorderlichtonderzoekers Rob en Therese.

Voor meer informatie, bezoek VisitNorway.nl, de officiële reisgids naar Noorwegen.
Heeft het noorderlicht je nieuwsgierigheid geprikkeld? Lees dan ook:

Fotocredits: hoofdbeeld door Gunnar Hildonen, artikelfoto door Bård Løken, Innovation Norway
deel dit artikel met je vrienden:

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.