Reisnieuws

Onsmakelijkste maaltijd 8: Casu Marzu

Gepubliceerd: 04 okt 2011
0

De Casu Marzu kaas uit Sardinië, Italië is een kaassoort die zo lang blijft rijpen dat er maden in komen. De kaas wordt opgegeten terwijl de larven nog leven.




Casu Marzu - rotte kaas in het Sardijns - wordt gemaakt van schapenmelk. Daarna wordt het net zo lang bewaard totdat de kaasvlieg er haar eitjes in legt. De larven die daaruit komen zorgen ervoor dat de vetten worden afgebroken en de kaas zeer zacht wordt. Deze kleurloze maden worden samen met de kaas opgegeten, maar kunnen heel hoog springen, dus het is aan te raden om je ogen te bedekken tijdens het eten. Je moet wel een sterke maag hebben om deze specialiteit aan te kunnen, want de wormpjes zouden de spijsvertering kunnen overleven en dan zorgen voor lichamelijke klachten. Ook moet het rijpingsproces niet té lang duren, want dan kunnen er giftige stoffen vrijkomen. Dat is ook de reden dat de kaas tegenwoordig illegaal is om te verkopen, maar op de zwarte markt in Sardinië kun je er nog wel volop aan komen.

Bekijk hier een filmpje over hoe de Casu Marzu gemaakt wordt:

deel dit artikel met je vrienden:

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.