Reisnieuws

Vlag 2: vier-Morenvlag

Gepubliceerd: 17 aug 2011
0

De Moren zouden anders doen denken, maar deze vlag is Mediterraans. Kun jij raden bij welk land en welke regio dit symbool hoort?

Tip: Deze vierhoofdige vlag wordt ook wel de 'vier-Morenvlag' genoemd. Hij prijkt op het op één na grootste eiland van de Middellandse Zee. Het eiland heeft een subtropisch, mediterraan klimaat. De zomers kunnen zeer warm worden, en de winters zijn doorgaans mild, maar waarbij sneeuw in de bergen geen uitzondering is. Daarnaast staat het eiland altijd onder invloed van een wind die door de bevolking 'mistral' wordt genoemd. Voor welk eiland staat deze vlag symbool?


Antwoord: Deze vlag is het officiële embleem van de autonome, Italiaanse regio Sardinië. Dit eiland ligt pal ten zuiden van het eiland Corsica, ten westen van de Laars van Italië en ten noorden van Tunesië. Naast Italiaans spreekt een groot deel van de bevolking van het eiland Sardijns. Het is één van de meest archaïsche Romaanse talen, afkomstig uit het Latijn. De taal bevat echter ook elementen uit andere talen, waaronder Fenicisch en Etruskisch en invloeden uit het Midden-Oosten en Zuidwest-Azië. De officiële taal is tegenwoordig Italiaans, maar Sardisch wordt nog steeds gesproken en traditioneel gebruikt in zang en muziek. Ook op literair gebied wordt de taal steeds vaker gebruikt, hoewel er geen officiële spelling is afgesproken. De regionale Sardijnse overheid heeft recentelijk het Sardisch goedgekeurd voor gebruik in officiële documenten.

Volgens de Spaanse overlevering verscheen het symbool van vier Morenhoofden in de feesten na de verovering van Alcoraz door koning Peter I van Aragón en Navarra in 1096. In Sardinië echter gelooft men dat het symbool teruggaat tot 1017, toen paus Benedictus VIII een banier met vier Morenhoofden zou hebben gegeven aan Pisa, dat Sardinië hielp verdedigen tegen de aanvallen van de Saracenen. Het oudste bewijs voor het gebruik van het embleem stamt uit 1281, als zegel van de kanselarij van Peter III van Aragón. Het eerste verband met Sardinië stamt pas uit de veertiende eeuw, als officieel symbool van het koninkrijk binnen de kroon van Aragón. Sinds de achtiende eeuw hielden de Moren hun hoofd naar links en tevens hielden zij de witte band voor de ogen.

De officiële erkenning van de vlag van Sardinië binnen Italië kwam in 1952 met een presidentieel besluit. Een regionale wet veranderde in 1999 de vlag: de Moren kijken nu naar rechts en de witte banden bedekken de voorhoofden.
deel dit artikel met je vrienden:

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.