Reisnieuws

Vlag 4: Gekroonde vlag

Gepubliceerd: 17 aug 2011
0

Een kleurrijke vlag van een zeer biculturele regio, waar twee landen sterk vertegenwoordigd zijn. Kun jij raden bij welke regio dit symbool hoort?

Tip: Deze vlag is van een regio, welke het grensgebied is van twee Europese landen. Deze landen hebben eeuwenlang om het gebied gestreden. De regio ligt aan de Rijn en de Boven-Rijnse Laagvlakte kent een klimaat wat zeer typisch is voor deze streek en zeer geschikt is voor wijnranken. De streek is dan ook vooral bekend om zijn wijn. Weet jij om welke Europese regio het gaat?Antwoord: Het is de vlag van de Franse regio Elzas. Deze streek is gelegen op de linkeroever van de Rijn en in het westen begrensd door Lotharingen. Het is onderverdeeld in de departementen Haut-Rhin en Bas-Rhin. De Elzas is een typisch grensgebied dat eeuwenlang omstreden was tussen Duitsland en Frankrijk. Nog steeds woont er een belangrijke Duitstalige minderheid. De Elzas hoorde oorspronkelijk bij het Heilige Roomse Rijk, maar kwam na de Dertigjarige Oorlog, in 1648, grotendeels in Franse handen en werd een zelfstandige Franse provincie. In de Frans-Duitse Oorlog van 1870 werd het gebied weer Duits: Elzas-Lotharingen. Bij de ondertekening van de Vrede van Versailles in 1919 na de Eerste Wereldoorlog werd het weer door Frankrijk ingelijfd. Dit is daarna zo gebleven, behalve in de periode 1940-1944, toen tijdens de Tweede Wereldoorlog Elzas-Lotharingen bij nazi-Duitsland was ingelijfd.

Oorspronkelijk is de regio dus eigenlijk meer Duits dan Frans. Alhoewel de enige officiële taal van de Elzas het Frans is, is er in hoge mate sprake van diglossie; de bevolking spreekt bij voorkeur een eigen Nederalemannisch dialect: het Elzassisch. De Duitse wortels zijn verder te zien aan de al dan niet verfranste namen van de meeste plaatsen, zoals Strasbourg en Metz. Ook de huizenbouw vertoont zowel veel Franse als Duitse kenmerken. In Elzas is dus duidelijk sprake van biculturaliteit.
deel dit artikel met je vrienden:

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.