Reisnieuws

Vlag 5: Gevleugelde vlag

Gepubliceerd: 17 aug 2011
0

Landen zijn graag het haantje de voorste, maar in dit geval geldt het ook voor een regio. Weet jij waar deze haan kraait?

Tip: Deze rode haan prijkt op de vlag van een zuidelijke regio gelegen in een klein Europees land. Naast een heuvelachtiger gebied, spreken ze hier ook een heel andere taal dan in het noordelijke deel van het land. De Samber en de Maas lopen samen als een Oost-West-as door deze regio.


Antwoord: Dit is de officiële vlag van Wallonië en wordt meestal als de Waalse Haan aangeduid. Wallonië is de zuidelijke deelstaat van België en omvat het grondgebied van het Waals Gewest, inclusief de Duitstalige Gemeenschap. Het Waals gewest is overwegend Franstalig, maar vormt geen eenvormig Franstalig gebied. Wallonië herbergt een grote variatie aan talen en streektalen. Er worden zowel Romaanse als Ripuarische - een Middelfrankische taalvariëteit die tot de Westmiddelduitse dialectgroepen wordt gerekend - streektalen gesproken. In het uiterste oosten wonen bovendien zo'n 70.000 Duitstaligen. Het gebied is erg bekend om zijn gebergten, met onder andere de Ardennen, de Hoge Venen en de Condroz.

De vlag van Wallonië is een ontwerp van kunstenaar Pierre Paulus uit 1913. Deze vlag is pas na de federalisatie van België in algemene omloop gekomen en is dan ook veel jonger dan de Vlaamse Leeuw, die gebaseerd is op de ruiterszegel van Filips van de Elzas, Graaf van Vlaanderen uit de twaalfde eeuw. Op 3 juli 1991 nam de Franse Gemeenschap de Waalse vlag aan als symbool van de gemeenschap. Op 15 juli 1998 werd de vlag officieel erkend als de vlag van Wallonië.
deel dit artikel met je vrienden:

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.