Reisnieuws

Vlag 7: Hartelijke vlag

Gepubliceerd: 17 aug 2011
0

Op zeven een makkie, als je tenminste ooit interesse toont in de verschillende provincies die ons eigen kikkerland rijk is. Waar heb jij deze vlag wel eens zien wapperen?

Tip: Deze vlag behoort tot een noordelijk gelegen regio dat begrenst is door het IJsselmeer en de Waddenzee. Het is ooit uitgeroepen tot de mooiste provincie van zijn land. Tot deze regio worden ook vier kleine eilanden gerekend. Het gebied is waterrijk en bestaat uit wel negen verschillende landschappen.Antwoord: Deze vlag is natuurlijk het symbool van onze eigen noordelijke provincie Friesland, het gedeelte van Nederland met zijn eigen officiële taal. Het Fries heeft de status van minderheidstaal en wordt naast het Nederlands als een officiële landstaal erkend onder het Europees Handvest voor regionale talen of talen van minderheden. De taal wordt beperkt gebruikt in de rechtspraak en het onderwijs en in ruimere mate door (een aantal) overheden en media, met name voor de radio en op de TV. Behalve het Standaardfries heeft het Fries ook een aantal dialecten, zoals Aasters op Terschelling, Hindeloopers, Schiermonnikoogs, Kleifries, Woudfries en Zuidwesthoeks. De dialectonderscheiden zijn echter aan het verdwijnen en de eerstgenoemde dialecten kunnen als vrijwel uitgestorven worden beschouwd.

Het Friese landschap bestaat uit negen verschillende landschappen: het Waddengebied, de Zuidoosthoek, het terpengebied van Oostergo, Westergo, het Lage Midden, de Veenpolders, Gaasterland, de Noordelijke Wouden en het Bedijkingslandschap - Marne, Het Bildt, Nieuwlanden en Lauwerszee.

De officiële vlag van Friesland heeft zeven 'hartjes' die officieel pompeblêden worden genoemd - bladeren van de gele plomp (waterplant). De pompeblêden verwijzen naar de middeleeuwse Friese zeelanden: zelfstandige landstreken langs de kust van Alkmaar tot de Wezer, die samengingen in een verdedigingsverbond tegen de Noormannen. Er zijn nooit precies zeven van deze bestuurseenheden geweest, het getal zeven heeft waarschijnlijk de betekenis 'veel'. Sommige bronnen gaan wel uit van zeven Friese landen: West-Friesland, Westergo, Oostergo, Hunzingo, Fivelingo, Emsingo en Jeverland.

De Friezen voelen zich, meer dan de bewoners van andere provincies, een eigen volk. Dat is te merken aan het gebruik van de vlag: terwijl bewoners van andere provincies vaak niet eens weten hoe de provincievlag eruitziet, ziet men de Friese vlag overal in Friesland wapperen. De plompebladeren sieren ook menig ander object dat uit Friesland komt, zoals het tenue van voetbalclub Heerenveen.
deel dit artikel met je vrienden:

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.