Reisnieuws

Vlag 10: Geschaakte vlag

Gepubliceerd: 11 aug 2011
2

Weet jij welke regio dit is?

Tip: Dit is de vlag van een Westelijk gelegen regio van een West-Europees land dat grenst aan de Keltische Zee. Er zijn dan ook talrijke sporen te vinden van de Keltische cultuur. Zowel in 1978 als in 1999 vond er een olieramp plaats voor de kust van dit gebied.Antwoord: Deze zwart-wit gestreepte vlag is het symbool van de Franse regio Bretagne. Het bestaat uit de departementen Côtes-d'Armor, Finistère, Ille-et-Vilaine en Morbihan. Tot 1941 behoorde ook Loire-Atlantique - destijds Loire-Inférieur - ertoe, en velen blijven dit departement als deel van Bretagne beschouwen. Tot aan de Franse Revolutie was Bretagne een zelfstandige Franse provincie.

De vlag van Bretagne bestaat uit negen zwarte en witte horizontale strepen, waarvan de witte iets hoger zijn dan de zwarte. In het kanton staan elf hermelijnstaarten. De vlag wordt Gwenn-ha-du genoemd, Bretons voor 'wit en zwart'. De vlag wordt in geheel Bretagne en in het departement Loire-Atlantique gebruikt. Tot enkele decennia geleden werd de vlag als uiting van separatisme gezien, maar tegenwoordig maakt vrijwel iedereen in Bretagne en Loire-Atlantique er zonder politieke motieven gebruik van. De vlag wappert ook aan overheidsgebouwen. Er zijn geen specificaties vastgelegd, dus het ontwerp kan wat variëren.

De strepen vertegenwoordigen de negen deelgebieden van het historische hertogdom Bretagne. De zwarte strepen staan voor de Franstalige en Gallischtalige gebieden Dol, Nantes, Rennes, Saint-Malo en Saint-Brieuc. De witte strepen staan voor de Bretonstalige gebieden Léon, Cornouaille, Trégor en Vannes. Het kanton is gebaseerd op het wapen van het hertogdom Bretagne, dat uit een wit veld met hermelijnstaarten bestond.
De vlag werd in 1923 ontworpen door leden van verschillende politieke en culturele organisaties. Het ontwerp is gebaseerd op het wapen van het historische Bretonse hertogdom. De vormgeving is afgeleid van de vlag van de Verenigde Staten.


Wist jij van elke vlag de bijbehorende regio te noemen? Laat ons weten hoeveel jij er goed had!
deel dit artikel met je vrienden:

Reacties van bezoekers Reageer

corriedewinter

Door: corriedewinter • Geplaatst op

Geweldige serie met heel interessante info. Was ook leuk geweest voor RR dag!

doppie

Door: doppie • Geplaatst op

Erg leuk die 10 vlaggen in combinatie met de goede info, voor een keer allemaal in Europa.
Ben wel bang dat de heer Gaspedaal gaat klagen dat de Zeeuwsch Vlaamsche Vlag ontbreekt....

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.