Reisnieuws

Tatoeages 5: Matsés

Gepubliceerd: 10 aug 2011
0

In de Yavary Valley in Peru en in Brazilië leven de Matsés. Ze worden ook wel kattenmensen genoemd om hun karakteristieke snorharen en hun gezichtstatoeages.
De gezichtstatoeages van de Matsés bestaan uit geaccentueerde lijnen langs de wangen, die zich uitstrekken van de oorlellen naar de mond en rondom de lippen. Traditioneel werden Matsés jongens en meisjes bij het bereiken van de puberteit getatoeëerd door een mannelijk familielid. Ook degenen die graag bij de Matsés wilden horen en afkomstig waren van een andere stam, kregen een gezichtstatoeage.

Matsés tatoeages zijn vergelijkbaar met die van de Marubos, een naburige Panoanstam, maar de Marubos hebben ook hun lippen getatoeëerd. De tatoeage betekent voor de Matsés niets meer dan dat het een teken is bij welke stam je hoort. Voor de Matsés is de Jaguar een heilig dier; vandaar ook dat een deel van het volk zich de Jaguar Clan noemt en zich versiert met snorharen. De andere groep noemt zichzelf de Worm Clan. Zij geloven dat als ook maar iemand van de Jaguar Clan naar hun oogst kijkt, er wormen uit zullen komen en de oogst zullen vernielen.
Beeld door: Ingiro.flickr.com
deel dit artikel met je vrienden:

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.