Reisnieuws

Tatoeages 3: Tonga

Gepubliceerd: 10 aug 2011
0

De tatoeages van de Tonga - ook wel tatatau genoemd - hebben een grote historie. De Tonga is een stam afkomstig uit Fiji. Vooral de mannen worden getatoeëerd.
Het opmerkelijke aan de tatoeages van de Tonga is de getatoeëerde broek die de mannen dragen. Zelfs de penis en de anus worden hierbij niet overgeslagen. De vrouwen hebben geen tatoeages, behalve een enkele vrouw die stippen of lijnen op haar vingers of handen heeft.

De betekenis van de tatoeages is dat ze ter vervanging van een bedekkend kledingstuk, de broek, werden gebruikt. Dit was handig bij het baden. Een mannelijke Tonga werd uitgelachen als hij niet getatoeëerd was, en tijdens een gevecht als een krijger niet meer droeg dan een lendendoek. Ook werd met de broektatoeage de mannelijkheid aangeduid. Elke Tonga jongen kreeg zo'n tatoeage als hij de overgang van jongen naar puberteit doormaakte. Dit was net zo normaal als de besnijdenis.

De traditionele Tonga tatoeages bestaan niet meer, omdat dit toch niet zo hygiënisch is rond de mannelijke lichaamsdelen. Bovendien dragen de meeste Fiji-bewoners tegenwoordig gewoon kleren. Wel worden de strakke lijnen van deze tatoeages nog steeds gebruikt door Tongan tatoeëerders en nemen de Tonga tegenwoordig een band om hun arm of been als tatoeage, om de Tonga traditie toch een beetje voort te zetten. Ook de methode waarmee het gebeurde wordt nog steeds toegepast. Dit gebeurt met een langwerpig scherp instrument of een getande kam. Het instrument wordt een Hau genoemd. De Hau wordt ondergedompeld in pigment, gemaakt van verschillende natuurlijke materialen, en met een stok wordt herhaaldelijk op de Hau getikt om een patroon te creëren.


deel dit artikel met je vrienden:

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.