Reisnieuws

Tatoeages 2: Kayabi

Gepubliceerd: 10 aug 2011
0

De Kayabi zijn een primitieve stam afkomstig uit Brazilië. Daar wonen de meeste stamleden in het beschermde Xingu Indigenous Park in de Mato Gross Staat, nabij de Xingu rivier. Ze staan bekend om hun lichaamstatoeages, waarvan vele historische betekenissen hebben.
De oorspronkelijke kleurstof waar de tatoeages mee aangebracht werden, was afkomstig uit de hars van de bast van een ipau-ip boom. Dit is een heel zeldzame boom in de omgeving van de Xingu en er was dan ook maar één man, de tatoeëerder Tiwit, die de boom kon identificeren. Dit kwam doordat hij nog afkomstig was uit de traditionele woonplaats van de Kayabi in het Rio dos Peixes regio, waar de Kayabi woonde tot hun migratie naar de Xingu rivier in 1960.

In de tijd van de migraties hadden de meeste mannen en vrouwen van de Kayabi in bijna twintig jaar geen tatoeage gehad door de zeldzame boomsoort. De interesse in tatoeages begon tien jaar na de aankomst bij Xingu echter weer te groeien, dankzij de inspanningen van een man genaamd Xyxt. Hij was de laatste grootste Kayabi tatoeëerder.

De Kayabi worden naar traditionele gebruik vooral in hun gezicht getatoeëerd, maar er worden tegenwoordig steeds meer symbolen op de armen of benen gezet. De traditionele tatoeages bestonden uit namen van vijanden die door een Kayabi lid werden gedood en waarvan het hoofd op een stok werd meegenomen om aan de anderen te laten zien. De tatoeage stond voor de gewonnen ziel en maakten van de mannen krijgers.
De lijnen op de gezichten van de mannen en vrouwen zijn verschillend en tonen aan dat ze tot de Kayabi stam horen. Op de onderarmen, borst en benen worden de symbolen van de namen van het Kayabi lid getatoeëerd. De Kayabi veranderen namelijk heel vaak van naam: bij hun geboorte, in de puberteit, als ze trouwen en als ze ouders worden.
Tegenwoordig vindt het tatoeëren minder plaats, maar het wordt nog steeds voortgezet om de traditie te behouden. De Kayabi stam wordt hier namelijk door gekenmerkt.
Beeld door: Lars Krutak
deel dit artikel met je vrienden:

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.