Reisnieuws

Fundamenten van de vallei

Gepubliceerd: 08 sep 2011
1

De Romeinen stichtten Aosta als poort naar het zuiden. Zij bouwden burchten, bruggen en aquaducten in het hele dal om de verdediging en goede infrastructuur van deze belangrijke doorvoerhaven in de Alpen te verzekeren. Hun sporen zijn door de hele regio te zien met het zwaartepunt in het centrum van de hoofdstad zelf.

Ondergronds en bovengronds kun je in het Romeinse hart van Aosta urenlang op ontdekkingstocht langs de restanten van theaters, poorten en verdedigingsmuren, kerken en geboogde fundamenten die soms pas recent zijn ontdekt.

Later nam het koningshuis van Savoie de heerschappij over. Vanaf de vroege middeleeuwen bouwden zij een ingenieuws systeem van kastelen die zigzaggend door het Aostadal middels vuurbakens met elkaar communiceerden. De kastelen van Brad, Issogne en Fenis, zijn trotse overblijfselen uit die periode. Ieder met een eigen karakter geven deze gerestaureerde verdedingingswerken een goed beeld van de geschiedenis van Aosta en de zijdalen. Issogne doet dat met prachtige dertiende-eeuwse details aan muren en plafonds, Fenis vooral met haar sierlijke torens en knusse binnenplaatsen, Bard straalt kracht uit door haar hoge ligging en robuuste muren waarbinnen het Alpenmuseum gevestigd is. De Savoie familie wordt ook nu nog geëerd, daar zij bescherming en (economische) voorspoed brachten voor de bergbewoners.

Ik wandel niet meer maar zit inmiddels op het balkon van mijn ruime suite. Een iets te luxe hotel boven de hoofdstad is onze plaats voor de nacht. De uitzichten over de stad en het Gran Paradiso massief daarachter zijn indrukwekkend. Als de lampjes van de stad aangaan wordt het dal een feëeriek toneel onder nagloeiende sneeuwtoppen, beschenen door de laatste zonnestralen. Valle d'Aosta is een plek van verwenning, waar niets teveel is om mensen te bekoren. Dat weet de natuur, dat wisten de Romeinen en de Savoie-familie al en dat ervaar ik nu zelf in de prinsessenkamer waar ik mag verblijven.Dit is de zoektocht naar balans tussen 'nog meer' en 'overdaad', waarbij het mooiste is dat die balans zo weer is gevonden. We eten gewoon pizza vanavond.

 

 


 

 

 


 

 

  

De Adventure Week reportagereis werd mede mogelijk gemaakt door

http://www.lovevda.nl/

 

 

 

 

deel dit artikel met je vrienden:

Reacties van bezoekers Reageer

doppie

Door: doppie • Geplaatst op

Fijn rustpunt, de middelste foto wil ik graag groot zien.

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.