Reisnieuws

Bedreigde volken 9: Penan

Gepubliceerd: 02 aug 2011
0

De Penan vormen een nomadenvolk van jagers en verzamelaars. Ze leven diep in de regenwouden van Sarawak, het Maleisische gedeelte van het eiland Borneo. Hoewel de meeste van de ruim tienduizend Penan zich inmiddels hebben gevestigd in dorpen, is dit volk nog steeds afhankelijk van het regenwoud. Sommigen leiden zelfs nog steeds een volledig nomadenbestaan.




In tegenstelling tot de andere inheemse volksstammen van Sarawak, die hun voedsel verbouwen, zijn de Penan jagers en verzamelaars. Ze staan bekend om hun stille blaaspijpen en giftige pijlen die ze gebruiken om te jagen. De Penan jagen vooral op wilde varkens, maar strikken ook wel eens een hert of kleinere dieren. Ook vangen ze vis in de vele rivieren die door hun land stromen. Het voornaamste voedsel van de Penan is Sago, dat uit de stam van een kleine palmboom komt. De Penan stampen de sago fijn en laten het drogen in de zon totdat het een poeder is. Ze verzamelen ook varens en vruchten uit het bos. Veel van de meer gevestigde Penan zijn begonnen met het verbouwen van rijst.

De rechten van de Penan op hun land worden niet erkend door de regering van Sarawak en hun bossen worden sinds de jaren '70 van de vorige eeuw gekapt voor houtwinning, het aanleggen van palmolieplantages en de bouw van hydro-elektrische stuwdammen, waardoor hun voortbestaan wordt bedreigd. De Penan voeren constant een strijd om de vernietiging van hun bossen en daarmee de verwoesting van hun leefgebied tegen te houden. In 1987 protesteerden veel Penan tegen de houtkap op hun land door het blokkeren van de wegen die door de houtkapbedrijven in het bos waren aangelegd. Ruim honderd Penan werden hierbij gearresteerd. De stamleden zijn echter doorgegaan met hun protesten en blijven blokkades opwerpen tegen de houtkapbedrijven. Sommigen hebben weten te voorkomen dat de bedrijven hun gebied binnendringen, maar bij anderen is een groot deel van hun bos verwoest. In gebieden waar het bos gekapt is is het vrijwel onmogelijk geworden voor de Penan om zichzelf te onderhouden.




Beeld door: Colin Nicholas/COAC

Bron: Survival International
deel dit artikel met je vrienden:

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.