Reisnieuws

Bedreigde volken 8: Sentinelese

Gepubliceerd: 02 aug 2011
0

De Sentinelezen bewonen hun eigen kleine eiland Noord Sentinel in India, waar ze zich blijven verzetten tegen contact met iedere buitenstaander. Wie hun benadert, wordt aangevallen. De stam kwam in het nieuws vlak na de tsunami in 2004, toen foto’s werden gemaakt van een Sentinelees die pijlen afschoot op een helikopter.
Deze inheemse stam houdt zich in leven door te jagen, voedsel te verzamelen in het oerwoud en door te vissen in de kustwateren. Ze wonen in langgerekte gemeenschapshuizen waarin zich verschillende haardvuren bevinden. Ze gebruiken vlerkprauwen - kano’s met drijvers langs de kant van de boot bevestigd - om de zee rondom hun eiland te bevaren.
Door hun isolement zijn ze bijzonder kwetsbaar voor ziektes die voor hen onbekend zijn en waartegen ze geen weerstand hebben. Pogingen van de Indiase regering om vriendschappelijk contact met de Sentinelezen tot stand te brengen zijn daarom gestaakt. De pogingen waren bovendien toch tevergeefs door het agressieve verzet van de stam. Doordat veel kustwateren rondom de Golf van Bengalen in India in sterke mate zijn overbevist, richten illegale vissers zich nu op de zee rondom Noord Sentinel. In 2006 werden twee vissers om het leven gebracht door Sentinelezen, toen ze stiekem het eiland benaderden.
Beeld door: Indian coastguard/ Survival International

Bron: Survival International
deel dit artikel met je vrienden:

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.