Reisnieuws

Bedreigde volken 7: Jarawa

Gepubliceerd: 02 aug 2011
0

De voorouders van de Jarawa, de oorspronkelijke bevolking van de Andaman eilanden in de Golf van Bengalen, India, zijn hier vermoedelijk gekomen in de eerste geslaagde migratiegolf uit Afrika. Nu hebben enkele honderdduizenden kolonisten uit India zich gevestigd op de eilanden en overtreffen qua inwoneraantal ruimschoots de inheemse bevolking.
De Jarawa jagen op zwijnen en varanen - vleesetende hagedissen - en vissen met pijl en boog. Verder verzamelen ze zaden, bessen en honing. Ze zijn nomaden en leven in groepen van veertig à vijftig mensen. In 1998 kwamen enkele Jarawa het oerwoud uit om voor het eerst in contact te komen met bewoners van naburige nederzettingen en stadjes.

De plaatselijke autoriteiten negeren een uitspraak van het Hooggerechtshof van India om de weg te sluiten die sinds de jaren '70 van de vorige eeuw dwars door het reservaat van de Jarawa loopt. Via deze weg dringen kolonisten, stropers en houthakkers door tot de afgelegen delen van hun land. De binnendringende stropers stelen het wild en er zijn berichten dat de vrouwen van de Jarawa seksueel worden uitgebuit.

In 1999 en in 2006 werden de Jarawa getroffen door de mazelen – een ziekte die wereldwijd vele stammen heeft uitgeroeid nadat deze in aanraking waren gekomen met buitenstaanders. Ook het toerisme vormt een bedreiging voor de Jarawa. Reisorganisaties laten dagelijks bussen vol toeristen over de weg door het reservaat rijden, in de hoop een glimp op te vangen van de inheemsen. Hoewel het verboden is, stoppen de bussen dikwijls om contact te maken. Vlakbij het Jarawa-reservaat is door de Indiase reisorganisatie Barefoot een luxueus vakantieoord geopend, wat de stam nog meer zal blootstellen aan contact met buitenstaanders.
Beeld door: Survival International
Bron: Survival International
deel dit artikel met je vrienden:

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.