Reisnieuws

Bedreigde volken 6: Ayoreo-Totobiegosode

Gepubliceerd: 02 aug 2011
0

De Ayoreo bestaan uit verschillende subgroepen. De meest geïsoleerde zijn de Totobiegosode: 'volk van de plaats van de wilde varkens'. De Ayoreo-Totobiegosode stam leeft in de Chaco, een groot gebied van dichtbegroeid, struikachtig bos, strekkend van Paraguay tot Bolivia en Argentinië.




De Totobiegosode leven in kleine gemeenschappen. Ze verbouwen pompoenen, bonen en meloenen in de zanderige grond en jagen in het bos. Grote schildpadden en wilde varkens zijn zeer waardevol voor hen, net zoals de overvloedige wilde honing. In het bos leven vier of vijf families samen in een gemeenschappelijk huis. Een centrale houten paal ondersteunt een koepelvormige constructie van kleinere takken, overgoten met droge modder. Elke familie heeft zijn eigen haardvuur rondom het buitengedeelte; mensen slapen alleen binnen als het regent.

Sinds 1969 zijn veel Totobiegosode het bos uit gejaagd door houthakkers en stropers, maar sommigen vermijden nog steeds elk contact met buitenstaanders. Hun eerste voortdurende contact met blanken was in de jaren ’40 en ’50 van de vorige eeuw, toen boeren koloniën vestigden op hun land. Het verzet van de Ayoreo leidde tot doden aan beide kanten. In 1979 en 1986 hielp de Amerikaanse fundamentalistische zendingsorganisatie New Tribes Mission met het organiseren van klopjachten, waarbij grote groepen Totobiegosode met geweld het bos uit werden gedreven. Hun gebied is namelijk gekocht door landspeculanten en veeboeren en wordt nu in hoog tempo ontbost. Een aantal Ayoreo stierf bij deze confrontaties, anderen werden later geveld door ziektes. Andere Totobiegosode groepen kwamen het bos uit in 1998 en 2004 doordat constante bezettingen van hun land betekenden dat zij telkens hun huizen moesten achterlaten, waardoor het leven erg moeilijk werd. Een onbekend aantal leeft nog steeds een nomadisch bestaan in het bos.




Beeld door: Survival International
Bron: Survival International
deel dit artikel met je vrienden:

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.