Reisnieuws

Bedreigde volken 5: Nukak

Gepubliceerd: 02 aug 2011
0

De Nukak leven tussen de Guaviare en de Inírida, twee rivieren in het zuidoosten van Columbia aan de rand van het Amazonebekken. Samen met nog vijf andere groepen vormen de Nukak het Maku volk. Traditioneel leven ze in kleine groepen van tussen de negen en dertig mensen en houden zich op in het hart van het oerwoud, op zo groot mogelijke afstand van de rivieren.
De Nukak verplaatsen zich voortdurend en blijven nooit meer dan enkele dagen op één plaats. Omdat ze zo mobiel zijn, hebben ze maar weinig bezittingen, en wat ze bezitten moet gemakkelijk mee te nemen zijn. Het zijn nomadische jager-verzamelaars en ze leven rond de hoofdstromen van het noordwestelijke Amazonegebied. De huizen van de Nukak zijn zeer lichte bouwsels van hout en palmbladeren, net genoeg voor een dak waar een hangmat onder kan hangen. Elke familie heeft zijn eigen haard. Deze wordt niet alleen gebruikt om warmte te verschaffen en op te koken, maar er kunnen ‘s nachts ook bepaalde planten op het vuur worden verbrand om zo muskieten te verjagen. De Nukak eten vis, wild, schildpadden, fruit, groenten, noten, insecten en honing. De mannen jagen op het wild met blaaspijpen, met pijlen waarvan de punten zijn gedoopt in curare: een gif dat wordt gemaakt van vijf verschillende planten.

Op dit moment wordt het land van de Nukak bezet door cocatelers en wordt het ook nog geteisterd door het extreme geweld van de Colombiaanse burgeroorlog. Strijdgroepen van zowel de linkse guerrilla’s, rechtse paramilitairen als ook het Colombiaanse leger vechten in het gebied om het bezit van de coca, de grondstof voor de productie van cocaïne. Als gevolg hiervan verlieten vele Nukak hun thuisland om bescherming te zoeken in de buitenwijken van San Jose del Guaviare. Andere Nukak werden door regelrechte bedreiging met wapengeweld gedwongen om te vluchten. Op dit moment bevinden zich ongeveer 180 Nukak in San Jose, waar ze in veel te kleine huizen zijn ondergebracht en te kampen hebben met allerlei soorten gezondheidsproblemen. Sinds de Nukak in 1988 voor het eerst regelmatig in contact kwamen met buitenstaanders is meer dan de helft van hen gestorven, doordat ze niet resistent zijn tegen de meeste ziektes die blanken met zich meedragen. De Nukak zijn één van de tenminste 32 Colombiaanse stammen die acuut bedreigd worden met uitsterven.
Beeld door: David Hill/Survival International
Bron: Survival International
deel dit artikel met je vrienden:

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.