Reisnieuws

Bedreigde volken 4: Awá

Gepubliceerd: 02 aug 2011
0

De Awá-stam is één van de laatste stammen die als nomadische jager-verzamelaars leeft. Een groep van ongeveer zestig Awá hebben geen contact met de buitenwereld en leeft in het Araribóia reservaat in Brazilië. In de afgelopen tien jaar zijn steeds meer houthakkers, kolonisten en veeboeren hun leefgebied binnengedrongen die hun woud ontbossen.
In het woud leven verschillende groepen geïsoleerd levende Awá die door de andere Awá worden aangeduid met de naam Mihúa. Sommigen van deze groepen leven in de officieel erkende Awá gebieden en worden af en toe door hen waargenomen. Hun leven wordt ernstig bedreigd, nu steeds meer buitenstaanders hun land binnen dringen.
FUNAI - een instantie van de Braziliaanse regering die het beleid bepaalt en uitvoert met betrekking tot inheemse volkeren - heeft al verschillende malen kleine familiegemeenschappen aangetroffen die zich verscholen in de sterk geslonken resten van het oerwoud buiten de Awá territoria. Vaak waren dit de overlevenden van beestachtige slachtpartijen die waren aangericht door houtkappers, kolonisten en gewapende mannen in dienst van de veeboeren. Ze moeten tegenwoordig constant vluchten om niet gedood te worden.

Veel van wat we weten van de geïsoleerd levende Awá komt van waarnemingen of toevallige ontmoetingen met Awá die wel contact hebben met de buitenwereld. Men maakt zich steeds meer zorgen om hun veiligheid, omdat de houthakkers hun illegale activiteiten telkens verder uitbreiden. Zo zijn er begin dit jaar nog berichten geweest van een groot stuk bos dat door de houthakkers werd afgebrand. Dit woud is het leefgebied van de Awá; ze jagen hier op hun voedsel. Als de houthakkers door blijven gaan met het kappen van het woud, zullen de Awá uitsterven omdat er dan geen dieren meer over zijn om op te jagen.

Doordat deze Awá-stam ongecontacteerd leeft, zijn hier geen foto's van. Dit beeld is van hun familieleden, leden van het deel van de Awa stam die wel contact hebben met de buitenwereld.
Beeld door: Fiona Watson/Survival International
Bron: Survival International
deel dit artikel met je vrienden:

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.