Reisnieuws

Bedreigde volken 3: Kawahiva

Gepubliceerd: 01 aug 2011
0

Er is weinig bekend over deze stam, maar er wordt aangenomen dat ze tot de Kawahiva groep behoren. Deze stam woont in Rio Pardo, Brazilië en telde enkele jaren geleden ongeveer vijftig leden. Op dit moment zijn er waarschijnlijk nog minder over.
Er zijn aanwijzingen dat de Kawahiva geen kinderen meer krijgen, omdat ze constant op de vlucht zijn voor houthakkers en andere indringers. Doordat ze geen vaste verblijfplaats meer hebben, kunnen ze ook geen gewassen verbouwen en zijn ze geheel afhankelijk van de jacht en de visvangst.

Hun land wordt nog niet beschermd en daarom greigt er een groot gevaar dat ze als volk niet zullen overleven. Houthakkers die vooral opereren vanuit Colniza, één van de gevaarlijkste grenssteden in Brazilië in één van de meest ontboste regio’s in het Amazonegebied, dringen voortdurend hun wouden binnen. Er is een onderzoek ingesteld naar de genocide - het opzettelijk onderwerpen van een groep aan levensomstandigheden die gericht zijn op de gehele of gedeeltelijke fysieke vernietiging van deze groep - van de Kawahiva, omdat er sterke aanwijzingen zijn dat houthakkers hun doelbewust dwingen om hun huizen te verlaten en een vluchtend bestaan te leiden.

De Kawahiva zijn door hun geïsoleerde, ongecontacteerde bestaan moeilijk op de foto vast te leggen. Wel zijn er beelden van een stam die op dezelfde manier zeer afgelegen leeft in het regenwoud. Dit is een beeld van een ongecontacteerde Indianenstam in Brazilië vlakbij de grens met Peru. De foto werd in 2008 vanuit een vliegtuig gemaakt.
Beeld door: Gleison Miranda/FUNAI
Bron: Survival International
deel dit artikel met je vrienden:

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.