Reisnieuws

Bedreigde volken 1: Piripkura

Gepubliceerd: 02 aug 2011
0

Ze worden door hun buren - de Gavião Indianen - de Piripkura genoemd, oftewel het volk van de vlinders, omdat ze constant door het Braziliaanse woud trekken. Aan het eind van de jaren '80 van de vorige eeuw, toen het eerste contact met ze werd gelegd, telden de Piripkura ongeveer twintig mensen. Sindsdien is opnieuw contact gelegd met drie leden van de stam.
De Piripkura spreken het Tupi-Kawahib, dat deel uitmaakt van een taalfamilie die door verschillende volken in Brazilië wordt gesproken. In dat land leven ze in het hart van het Amazone regenwoud.

In 1998 verlieten twee Piripkura mannen, Mande-í en Tucan, op eigen houtje het woud. Eén van hen was ziek en moest in het ziekenhuis worden opgenomen. Daar vertelde hij hoe hij zijn volk uitgemoord zag worden door de blanken en dat hij en zijn enige metgezel jagend, vissend en verzamelend door het oerwoud moesten zwerven. Het is onduidelijk of er nog andere Piripkura in leven zijn. Wel is het zeker dat Mande-í en Tucan groot gevaar lopen, doordat houthakkers zich voortdurend illegaal op hun grondgebied begeven en hen het jagen onmogelijk maken. FUNAI heeft een voorlopig verbod uitgevaardigd op het zonder toestemming betreden van het land van de Piripkura en het in dit gebied starten van economische activiteiten. Maar zonder de hulp van de overheid, om hun land te registreren als wettig eigendom, ziet het er somber uit voor de Piripkura.
Beeld door: Araquem Alcantara
Bron: Survival International
deel dit artikel met je vrienden:

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.