Reisnieuws

Festivalkalender: Juni

Gepubliceerd: 24 mei 2011
0

De zomer is eindelijk in aantocht. Dat wordt nog op de valreep gevierd met een lentefestival in Oostenrijk, maar het festivalseizoen is nu al wereldwijd goed losgebarsten.


Hay Festivals – Groot-Brittannië

Het literatuurfestival in Wales is weer in aantocht. In 2001 werd het festival door Bill Clinton beschreven als The Woodstock of the mind (het Woodstock van de geest - verwijzend naar het befaamde festival uit de jaren '60). Dit walhalla voor literatuurliefhebbers vindt jaarlijks plaats in het kleine plaatsje Hay-on-Wye. Onder de gasten zijn dit jaar onder andere historici Michael Wood en Bettany Hughes en acteurs Simon Russell Beale en Vanessa Redgrave.
Hay-on-Wye, Wales. 26 mei – 5 juni. Hayfestival.com

Lentefestival – Oostenrijk

Nog net op de valreep voor de officiële aanvang van de zomer, wordt er in de Oostenrijkse stad Graz, de tweede grootste stad van Oostenrijk een lentefestival georganiseerd. Het is uitgegroeid tot een ontmoetingsplaats voor muzikanten en clubbers. Naast een rijk gevarieerd muziekaanbod introduceert het lentefestival dit jaar een conferentie voor kunst, technologie en design. Het festijn kreeg in 2010 tevens een nominatie voor Best Indoor Festival.
Graz. 1-5 juni. Springfestival.at


Red Earth Festival – Verenigde Staten

Al meer dan dertig jaar wordt het Red Earth Festival beschouwd als de bron voor multiculturele aangelegenheden. Dit festival wil de tradities van de Indiaanse kunst en cultuur bevorderen. Het Red Earth Museum is beheerder van een permanente collectie van meer dan 1400 items, waaronder beeldende kunst, aardewerk en manden. Meer dan 1200 Amerikaanse Indiaanse kunstenaars en dansers uit heel Noord-Amerika verzamelen zich in juni in Oklahoma City. Het Red Earth Festival is in de loop der jaren uitgegroeid tot één van de meest gerespecteerde podia voor beeldende kunsten in zijn soort.
Oklahomo City, Oklahoma. 3-5 juni. Redearth.org/homepage

Heiva i Tahiti – Frans Polynesië

Het beeld dat bij je opkomt als men spreekt over Tahiti, is een idyllisch eiland dat verloren lijkt in de uitgestrektheid van de oceaan met mooie palmbomen en hier en daar een kokosboom. Met de rust is het echter gedaan tijdens het Heiva i Tahiti festival. Polynesiërs hebben een natuurlijk ingebouwd gevoel voor plezier en een goed humeur. Dit komt allemaal naar boven op Heiva i Tahiti wat 'tijd om te feesten' betekent: verwacht traditionele dansen, ceremonies en sportevenementen.
Tahiti. 4 juni – 17 juli. Tahiti-heiva.org

Bonnaroo – Verenigde Staten

Elk jaar vindt in juni het vierdaagse Bonnaroo Music and Arts Festival plaats. Op deze dagen wordt het 700 hectare tellende land van een boerderij omgetoverd tot een heuse festivalweide. Bonnaroo overkoepelt een aantal van de beste performers in rock and roll, maar ook tientallen artiesten met diverse stijlen komen op dit festival optreden. Voor jazz, hip-hop en zowat elke andere hedendaagse muziekstijl die je maar kunt bedenken, moet je bij Bonnaroo zijn.
Manchester, Tennessee. 9-12 juni. Bonnaroo.com


Midnight Sun Film Festival – Finland

De 26ste editie van het Midnight Sun Film Festival is in aantocht. Het recept: klassieke oude films met een zeer tevreden publiek. Het festival heeft al verschillende professionele filmmakers mogen verwelkomen en dat is dit jaar niet anders. Zo komen Atom Egoyan uit Canada, Michael Chapman uit de Verenigde Staten en Souleymane Cissé uit Afrika naar het Finse filmfeest. De jongere generatie filmmakers wordt vertegenwoordigd door Denis Côté, eveneens uit Canada.
Sodankylä.15-19 juni. Msfilmfestival.fi

Zanzibar International Film Festival (ZIFF) – Tanzania

ZIFF is het grootste film-, muziek- en kunstfestival van Oost-Afrika, waar nieuwe talenten van over de hele wereld samenkomen. Van wereldpremières tot lokale kortfilmpjes; op dit filmfestival vind je het allemaal. De films worden aan de hand van een jaarlijks thema verkozen - dit jaar is het 'Season of Visions' . De laatste nacht is de awardnacht waar de winnende films gevierd worden.
Zanzibar. 18-26 juni. Ziff.or.tz


San Pedro Kreeftenfeest – Belize

Eet je kreeft het liefst gegrild of liever gemarineerd? Niets is te gek op het kreeftenfeest van Belize. Gecombineerd met een fruitige cocktail en een wit zandstrand is dit hét recept voor een San Pedro Lobsterfest. Beweeg deze zomer eveneens mee op de klanken van de reggae en je zult dit festijn nooit meer vergeten.
San Pedro. 19-25 juni. Sanpedrolobsterfest.com

Inti Raymi – Peru

Inti Raymi, of Festival van de Zon, wordt ieder jaar op 24 juni gevierd in Peru. Het festival stamt van de ceremonie waarbij de zonnegod Inti vereerd werd. Het symboliseert de verbintenis tussen de zon en de mens. Tegenwoordig is dit het tweedegrootste festival van Zuid-Amerika. Honderdduizenden mensen zakken elk jaar naar Cusco af om het Inti Raymi te vieren.
Cusco. 24 juni.


Queenstown Winterfestival – Nieuw-Zeeland

Down under is het geen zomer, maar dat betekent niet dat er geen feest gevierd kan worden. Het winterfestival in Queenstown heeft dit jaar 37 glorieuze jaren op zijn naam staan. Elke reden is goed voor een feestje, dachten enkele locals in 1975, dus ook om het begin van de winter aan te kondigen. Zij organiseerden races op de berg en in de stad, deelden lollies uit aan kinderen en bier aan volwassenen. Ze deden er nog enkele concerten en een stadsbal bij en maakten zo dit winterfestival tot een groot succes. Sindsdien is het uitgegroeid tot het grootste festijn in Nieuw-Zeeland; sommigen spreken zelfs over het grootste festival van het zuidelijk halfrond.
Queenstown. 24 juni – 3 juli. Winterfestival.co.nz

Colacho Festival – Spanje

Het Colacho festival is weliswaar een gevaarlijk gebeuren, maar tevens een evenement dat je een keer in je leven moet gezien hebben. El Salto del Colacho of de 'sprong van de duivel' is een mix van Spaanse tradities en een religieuze ceremonie. Tijdens de ceremonie worden babies van maximaal twaalf maanden oud op een matras op de grond gelegd, waarna één persoon verkleed als duivel gewaagde sprongen over de pasgeborenen maakt. Zo worden de zieltjes van de kinderen gereinigd van het kwaadaardige. Het is een grote eer als je eigen kind wordt uitgekozen om deel te nemen aan dit event. Het festival laat toeschouwers die niet bekend zijn met de festiviteiten doorgaans niet onaangeroerd.
Castrillo de Murcia, Burgos. 26 juni. Carnifest.com

deel dit artikel met je vrienden:

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.