Reisnieuws

Bestaan echte volkeren nog?

Gepubliceerd: 22 feb 2011
12

DISCUSSIE - We reizen de wereld af om te zien hoe mensen in andere culturen leven. Met name traditionele volkeren als de Maasai en Himba zijn populair onder reizigers. Maar hoe authentiek zijn deze culturen nog?

Papoea's in Indonesië, Maori's in Nieuw-Zeeland, Maasai in Kenia en Mursi in Ethiopie. Het zijn slechts een paar voorbeelden van prachtige authentieke - en vooral fotogenieke - volkeren, die nog steeds vasthouden aan hun eeuwenoude tradities en niet door invloed van het westen zich ten prooi hebben gegooid aan moderne technologieën. Hetzelfde geldt voor bepaalde gelovigen, zoals de Sadhu's in India en de Tibetaanse monniken. Maar klopt dit beeld wel?

Het Columbus team dat voor de reportage in Columbus editie 27 afreisde naar de Omovallei in Ethiopie, ervoer wat iedere westerling in dit gebied zal ervaren: toeristen betekenen centen en voor iedere foto zul je moeten betalen. Als je niet betaalt, kun je vertrekken. Ook bij de traditionele volkeren is een ware handelsgeest ontstaan. Daarmee rijst alleen de vraag: in hoeverre leven deze culturen nog volgens hun oude normen en waarden en zijn de rituelen een afspiegeling van hun geloof en in hoeverre is dit bedoeld om het toeristencircus op gang te houden?

We zijn benieuwd naar jullie ervaringen!
Ben je wel eens op bezoek geweest bij een traditioneel volk? Welke was dat? Heb je het idee dat dit volk of deze stam nog volgens de eeuwenoude traditie leeft? Heb je het idee gehad dat je voor de gek werd gehouden of heb je het idee dat je echt een uniek inkijkje in een andere cultuur hebt gekregen?


Zijn er nog authentieke volkeren te vinden, die uit geloof vasthouden aan hun eeuwenoude tradities? Geef je mening hieronder!

deel dit artikel met je vrienden:

Reacties van bezoekers Reageer

Suzanne83

Door: Suzanne83 • Geplaatst op

Ja, ik denk dat ze nog bestaan. Ik ben zelf in Ethiopië geweest en heb gemerkt hoe moeilijk begaanbaar het land is, vooral juist in de Omo-valley. Hoe verder zuidwaarts hoe minder wegen er te vinden zijn.
Als toerist op eigen houtje het land aldaar te gaan verkennen is dus vrij onmogelijk. De makkelijkste manier is om een 4wd te huren. Nadeel daarvan: die komen met een chauffeur en zo gaan alle toeristen hetzelfde gebaande pad af. Zo ook ik met mijn multi-culti voor de gelegenheid spontaan samengestelde gezelschap. Allemaal hoopten we een glimp op te vangen van het authentieke Ethiopië. Maar we zagen al snel in dat dat niet zomaar zou gebeuren. We vroegen onze, zeer onwillige, chauffeur regelmatig om op de route te stoppen bij punten waar eigenlijk 'niks' te zien valt. Daar kwamen we nog het dichtst bij het 'echte' Ethiopië. De geijkte punten, Turmi, Konso market etc. waren in dat opzicht een teleurstelling. Maar eigenlijk vond ik het wel interessant om de gevolgen van toerisme zo duidelijk in RL te kunnen bekijken. Toch denk ik dat, juist buiten de bekende route, nog wel mensen te vinden zijn die, dankzij hun stamgenoten die voor de toeristen paraderen, een relatief anoniem leven kunnen leiden en derhalve hun authenticiteit kunnen bewaren. Al zal het niet lang duren denk ik voor de westerse toeristenstroom ook hun wereld zal bestormen.. En hoe goed of slecht dat is, dat laat ik even in het midden.

scubasheila

Door: scubasheila • Geplaatst op

Hoezo voor de gek gehouden? Ik vind het zo negatief klinken? Wíj gaan er heen en willen ook nog dat authentieke zien of voelen ons anders voor de gek gehouden. En dat terwijl wij hetzelfde doen. Een Amerikaanse of Japanse toerist ziet ons ook liever de hele dag op klompen lopen. Zou hij/zij zich ook voelen alsof hij voor de gek is gehouden als hij naar Volendam gaat en daar een foto laat maken in kledij?

Ja, echte volkeren bestaan nog. Dat is die inheemse stam achter die boom in Afrika, maar dat is ook Pottery Flower die in het weekend brood verkoopt in Taos Pueblo en doordeweeks in Santa Fé werkt of deNedelander die bij de Mediamarkt werkt. Iedereen behoort toch tot een volk en we zijn allemaal echte mensen.

Dit was eigenlijk deel 2, mijn 1e helft is volgens mij niet gepakt.

sidonius

Door: sidonius • Geplaatst op

Over het voor de gek houden heb ik al eens een blog geschreven (mensen als attractie). Alles verandert (Panta Rei), dat is onontkoombaar en overigens vaak ook wenselijk (betere gezondheid, onderwijs). Oude gewoonten en tradities maken plaats voor meer moderne varianten, mensen willen met hun tijd mee gaan. Vooral de jongeren. Paradoxaal is dat wij, reisreporters, graag volkeren bezoeken die maximaal anders leven dan wijzelf maar juist door ons bezoek oefenen we invloed uit en zetten we een verandering in gang. Ongewild. Wanneer wij die traditionele volkeren tonen op reisreporter.nl en in Columbus Magazine leidt dat tot enthousiasme bij anderen en dus tot meer bezoek. Zo dragen wij er aan bij dat de ongebaande paden gebaande paden worden, en dus aan de verandering. Maar wij zijn niet de enigen. Kijk naar de ‘facebookrevolutie’ in Egypte; ook nieuwe media versnellen de verandering (monniken met mobieltjes in Tibet, why not?). Zolang het de mensen zelf zijn die verandering willen en bewerkstelligen kan er niets op tegen zijn, wij staan ook niet stil. Laten wij andere volkeren niet de maat nemen, maar respectvol met mensen omgaan en ook hun veranderingen respecteren.

TravelGoom

Door: TravelGoom • Geplaatst op

Als tradities met de tijd meegaan wil dat niet zeggen dat ze van mindere waarde zijn.
Zo lang er hoog gescoord wordt op de schaal van verbazing is de authenticiteit voldoende.
Onze Friesen zijn ook een volk wat mij betreft.
gr Mies

AfrikaVerslaafd

Door: AfrikaVerslaafd • Geplaatst op

Ja,de Volkeren zijn(vaak)nog echt.
Deze jongen is geen Mursi maar een Erbore.
De stammen in Ethiopie zijn prachtig
Maar je moet de goede dorpen weten te vinden.

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.