Reisnieuws

Ben jij weleens geprikt en genaaid?

Gepubliceerd: 25 nov 2010
7

Die vraag stelden we aan lezers naar aanleiding van eigen onderzoek waaruit bleek dat zorginstanties en commerciële bureaus sterk uiteenlopende tarieven gebruiken voor dezelfde inentingen – het verschil kan oplopen tot ruim € 100.

In editie 26 vind je het resultaat van het onderzoek, evenals de conclusies uit de reacties die we kregen op onze enquete.
Hieronder een greep:

89 procent laat zich altijd vaccineren, 11 procent laat zich wel eens bewust níet vaccineren omdat de risico’s niet hoog (genoeg) worden geacht. ‘De info van de reisdokter en de GGD is meestal erg overdreven’, meent Jetty van der Graaf. ‘ Ze willen zich vooral indekken en zelf geen enkel risico lopen met verkeerde adviezen.’Opvallend is dat 19 procent bewust geen malariapillen slikt, vooral omdat de risico’s op bijverschijnselen groter worden geacht dan het risico op malaria zelf.68 procent haalt zijn vaccinaties bij de GGD, 19 procent bij de huisarts, 13 procent overig.DTP, hepatitis A en gele koorts behoren tot de ‘populairste’ vaccinaties.80 procent stoort zich niet aan de tarieven die worden gehanteerd – de kosten van vaccinaties wegen niet op tegen de gezondheidsrisico’s die je zonder een prik loopt. ‘Het is een noodzakelijk kwaad’, vat Paula Koolhaas de mening van veel Columbus-lezers samen. ‘De kosten neem ik op de koop toe.’ Wat veel lezers wél stoort, zijn de uiteenlopende adviezen, met name over de noodzaak van anti-malariapillen. ‘Het valt me op dat er verschillende adviezen worden gegeven door de GGD’s , het tropencentrum en de dienst op Schiphol’, zegt Eline Overmaat. ‘Sommigen moeten anti-malariamiddelen slikken terwijl anderen dit niet hoeven.’ Ook Geer vanne Smeed is die mening toegedaan: ‘Ik vind dat er te snel wordt aangeraden om malariatabletten te gebruiken. Mijns inziens gebruikt men nog verouderde lijsten. Zo wordt bijvoorbeeld geadviseerd malariatabletten te gebruiken als je naar Sri Lanka gaat, maar dit is echt niet (overal meer) nodig. Je kunt ook geen advies geven voor een heel land, want in bijvoorbeeld Indonesië is echt niet overal de malariamug te vinden. Doe dus ook vooral je eigen internetresearch!’

Kijk voor de gehele kostenvergelijking in Columbus editie 26.

Ben jij weleens geprikt en genaaid? Laat het ons hieronder weten!
deel dit artikel met je vrienden:

Reacties van bezoekers Reageer

nigelenjitske

Door: nigelenjitske • Geplaatst op

Wat vooral belangrijk is, is dat je zelf het initiatief neemt om even te kijken naar de actuele gezondheidssituatie in het gebied waar je heen gaat. Combineer dit met gezond verstand over wat je precies gaat doen en waar je dit gaat doen (op strand liggen bij all inclusive hotel geeft nu eenmaal een ander risico profiel dan logeren bij lokale boeren) en bepaal dan - eventueel samen met je arts of de GGD wat je nodig vind.

Sinds kort is er bij ons in de buurt een vaccinatiepunt en zodra je daar op consult komt krijg je vrijwel alle beschikbare inentingen voorgeschoteld. Sinds kort heb je Hep A, Hep B, buiktyfus en DTP nodig voor reizen bijna overal buiten noord Amerika en Europa. Ongetwijfeld voortschrijdend inzicht, maar vast ook economisch belang - aangezien de organisaties die ons 'zorg' moeten verlenen inmiddels gewone BV's met winstoogmerk zijn. Dus, gezond verstand en goed kijken naar waar je je voor laat inenten en of dit werkelijk handig/nodig is.

printil

Door: printil • Geplaatst op

De gewone reisinentingen neem ik wel altlijd gewoon, als ze niet meer geldig zijn tenminste. Alleen voor komend voorjaar is me ook malariatabletten geadviseerd. Ik ga o.a. naar Lombok en kleine eilandjes daar in Indonesië (misschien).
Echter, ik ken zeeeer heftig reageren op medicijnen en heb soms de gekste en ergste bijwerkingen dus ik weet het nog zo niet. Maar ja, als je het niet doet en je krijgt wel wat..... Maar ik denk niet dat ik het doe....

Reisvaccinatie+ pillen worden tot € 100,- door de verzekering vergoed bij mij.

ejfovermaat

Door: ejfovermaat • Geplaatst op

Hoeveel de vacinaties mij kosten zou ik niet weten, omdat het me niet echt interesseert. Ik neem dit op de koop toe. Het hoort bij het reizen naar verre bestemmingen en het verminderen van de kans op ziekte tijdens en/ of na je vakantie. Het staat niet in verhouding met het ongemak dat je er ter plaatste of naderhand van kunt hebben als je niet ingeeent bent. De tarieven vind ik niet opzienbarend duur.
Het valt me wel op dat er verschillende adviezen worden gegeven door de GGD's , tropencentrum en de dienst op Schiphol. Sommigen moeten dan anti-malariamiddelen slikken terwijl anderen dit niet hoeven. Ook als je reist met een internationaal gezelschap merk je dat dit advies ook per land kan verschillen.

ejfovermaat

Door: ejfovermaat • Geplaatst op

Ik reis meerdere malen per jaar. Ben 3 keer voor een langere periode [3 tot 6 maanden ] tussenuit geweest. Afhankelijk van het land dat ik ga bezoeken neem ik contact op met de GGD over hun advies tav dat land. Voor de doorsnee vacinaties ben je meerdere jaren ,als je herhalings injecties hebt gehaald,geent . Voor malariaprofilaxe neem ik wel altijd contact op omdat dit per land en jaar kan verschillen. Ook is het sterk afhankelijk in welk jaargetijde je reist.
Ik ben ingeeent voor DKTP, Tyfus, cholera en Hepatitis B < vanwege werk > Ik heb in de loop der jaren verschillende soorten anti-malaria midddelen ,met de nodige bijwerkingen. Uitzondering hierop is het nieuwere middel Malarone. Prima middel voor duikers maar ook erg duur. Ik heb zelfs enkele maanden achtereen Malarone gebruikt. De GGD had hier geen ervaring mee , maar het leverde bij mij geen problemen op. Was wel erg kostbaar want de zorgverzekeraar vergoede dit niet. Echter dit heb ik er wel voorover, want als je naderhand geconfronteerd wordt met Malaria-aanvallen gedurende de rest van je leven, krijg je spijt dat je het niet gedaan hebt. En laat me je wel vertellen dat je van Malaria dood en doodziek kunt worden, afhankelijk van welke vorm je hebt ! Ik heb dit vanuit mijn werk van dichtbij meegemaakt .

geervannesmeed

Door: geervannesmeed • Geplaatst op

Ik vind dat er te snel wordt aangeraden om malariatabletten te gebruiken. Mijns inziens gebruikt men nog verouderde lijsten. Zo wordt bijvoorbeeld geadviseerd malariatabletten te gebruiken als je naar Sri Lanka gaat, maar dit is echt niet (meer) nodig. Zie ook mijn tip http://www.columbusmagazine.nl/azie_en_midden-oosten/sri_lanka/reisreporter/tip/6778/malaria.html. Je kunt ook geen advies geven voor een heel land, want in bijvoorbeeld Indonesië is echt niet overal de malariamug te vinden. Wat googlelen geeft dan wat meer duidelijkheid.

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.