Reisnieuws

Bijzondere gebouwen 8: Potala paleis

Gepubliceerd: 26 jun 2012
2

Het Potala paleis was het winterverblijf van de Dalai Lama's, hoog in het Himalayagebergte.
Het eerste paleis op de Marpori (rode berg) werd in 637 gebouwd door Songtsen Gampo. Het paleis staat in de richting van de hoofdstad van China, omdat Gampo's echtgenote prinses Wencheng een dochter was van de Han-Chinese Tangkeizer en heimwee had naar China.
Verschillende Dalai Lama's hebben het paleis sindsdien uitgebreid. De laatste verandering dateert uit 1922, toen de dertiende Dalai Lama het paleis renoveerde en er twee verdiepingen bij liet bouwen.
De huidige Dalai Lama gebruikt het paleis niet meer als winterverblijf. Hij is gevlucht naar India en brengt daar nu de winters door.Foto door: Appie.reisreporter.nldeel dit artikel met je vrienden:

Reacties van bezoekers Reageer

Mimic2

Door: Mimic2 • Geplaatst op

Sinds een kleine 2 weken kom je er zelfs als gewone toerist niet meer in. Alleen groepen van minimaal 5, onder leiding van, mogen er 1 uur in. En dat wordt streng getimed, de begeleider verliest zijn rechten op rondleiden als hij (!) niet met de toeristen op tijd terug is. Er wordt letterlijk gerend door het paleis. Het dak mag je niet meer op. Eénmalig bezoek. Niet de volgende dag terugkomen ofzo.

elsvanoverbeek

Door: elsvanoverbeek • Geplaatst op

Nou, de winters door. Hij komt er helemaal niet meer. Het hele jaar en zijn leven brengt hij door in Noord India. Tibet is voor hem verboden. De dalai lame leeft in ballingschap. De potala is alleen toegankelijk voor touristen, de Tibetanen zelf mogen er niet meer in.

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.