Reisnieuws

What you see is...

Gepubliceerd: 17 nov 2010
4

... not what you get! Voor veel fantastische vakantieplekken geldt: schijn bedriegt. Wat je dénkt te zien, strookt niet met de werkelijkheid. We zetten enkele meesterfraudeurs in de schijnwerpers. Maar we zijn ook benieuwd naar jouw ervaring: ben jij op reis wel eens tegen een schijnvertoning aangelopen?


1. Spaanse oergrot

Wat je denkt te zien: Almatira, een grot met prehistorische wandschilderingen van onder meer wilde beesten.
Wat je ziet: een tot op de millimeter nagemaakte versie van de echte grot, die iets verderop staat en gesloten is vanwege de grote hoeveelheid schadelijke koolstofdioxide die bezoekers uitademden. Spaanse autoriteiten verwachten dat de echte grot binnenkort weer voor het publiek kan worden geopend.


2. Noord-Koreaanse heilstaat

Wat je denkt te zien: Kijong-Dong, een modeldorpje met een collectieve boerderij, een ziekenhuis, scholen en elektriciteit. Bewijs dat het leven in Noord-Korea zo slecht nog niet is.
Wat je ziet: een spookdorp dat in de jaren vijftig als propagandamiddel is gebouwd om ‘overlopers’ net over de grens in Zuid-Korea terug te lokken. Nieuwe telescopen tonen aan dat de gebouwen geen ramen hebben – sommige huizen bestaan alleen uit een muur met niets erachter.


3. Schotse oernatuur

Wat je denkt te zien: de Highlands, eén van de laatste ruige natuurgebieden van Europa.
Wat je ziet: een kaal berggebied dat duizenden jaren geleden door enorme oerbossen werd bedekt. Daarvan is door ontbossing slechts 1% over.


DEEL JE MENING: Ken jij nog meer reisbestemmingen waar de schijn bedriegt? Laat het ons weten via het reactieveld hieronder!
deel dit artikel met je vrienden:

Reacties van bezoekers Reageer

pinkdisguise

Door: pinkdisguise • Geplaatst op

Ook een leuke is een grote poort bij het dorpje Ait Benhaddou in Marokko. Het dorpje zelf is authentiek, zij het met een hoog Volendam-gehalte (de mensen die er nog wonen, wonen er vooral om toeristen te laten zien hoe het is om in een kasbah te wonen). Aan het begin van het dorpje staat een grote poort, die er net zo uitziet als de rest van de gebouwen.
Alleen is deze poort speciaal gebouwd in de jaren '80 voor de film Romancing the Stone (de scene waarin Michael Douglas in z'n vliegtuigje onder de poort doorvliegt). Na afloop van de film hebben ze de poort laten staan.

nicolekirkels

Door: nicolekirkels • Geplaatst op

In Quito, Ecuador heb je een heel mooi en groot museum waar de evenaar precies door loopt. Ze hebben een rode streep getrokken en hoge toren gebouwd op de scheiding.
Echter... honderd meter verderop ligt de échte evenaar. Dit is ook een museum, maar dan veel kleiner en het valt nauwelijks op van de buitenkant. Je kan er testjes doen, waardoor je zeker weet dat je daar wel op de evenaar bent: een ei laten balanceren op een spijker, water dat op de ene helft linksom wegloopt en op de andere helft rechtsom.

nienkevoppen

Door: nienkevoppen • Geplaatst op

De paalvissers in Sri lanka, wanneer er een bus aankomt gaan ze snel op hun paal zitten zodat toeristen er een mooie foto van kunnen maken. Daar krijgen ze natuurlijk fooi voor. Het leverde wel hele mooie foto's op!! Al zat eer geen haakje of zelfs geen touw aan de hengel.... maar dat zie je niet op de foto.
(deze techniek om te vissen gebruiken ze wel echt, maar vooral 's ochtends)

Rsteeghs

Door: Rsteeghs • Geplaatst op

Wat ik vaak een beetje "nep" vind zijn de welkomstdansen van volwassenen en kinderen die je soms ziet als je een dorp binnenkomt. Deze dansen vinden hun oorsprong vast en zeker in oeroude traditionele dansen, maar doen mij nogal opgedrongen en nep aan. Vaak kijken de mensen er ook nog eens erg verveeld bij (is mijn ervaring, maar ik heb dit soort verplichte voorstellingen "gelukkig" slechts een paar keer meegemaakt), wat niet bijdraagt aan een authentiek gevoel.

Dan zijn er natuurlijk nog de speciaal voor toeristen ingerichte "authentieke" dorpen, zoals indianendorpen in Florida compleet met totempalen en "traditionele" bergdorpen in Noord-Thailand met in traditionele kledij gestoken mannen en vrouwen. Er wordt gesuggereerd dat dit allemaal echt is, maar niks is minder waar. Vaak vertrekken de bewoners aan het eind van de dag in hun spijkerbroek en nike-t-shirt naar hun echte woonplaats, hun toeristenwinkeltje met weefgetouw achterlatend in het "oorspronkelijke" dorp.

Ook al zijn dit soort zaken niet authentiek, het geeft ons wel een kijkje in de oorspronkelijke cultuur, wat veel mensen toch erg bijzonder vinden. Zelf ga ik liever op zoek naar de echt oorspronkelijke plekjes.

Ik zal nog eens nadenken over andere "what you see is not what you get" zaken die ik tijdens mijn reizen heb meegemaakt. Even verder graven!

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.