Reisnieuws

Bedreigd 10: Chinese Muur

Gepubliceerd: 22 nov 2010
1

De Chinese Muur is de bekendste muur van deze aardkloot. De 6.259 kilometer lange verdedigingsmuur moest het Chinese Keizerrijk verdedigen tegen de aanvallen van de ruiternomaden.
De Chinese Muur is een verdedigingswal in het noorden van China. De muur is opgetrokken uit aarde en stenen en strekt zich uit van Shanhaiguan bij Bo Hai tot Lop Nur in het zuidoostelijke deel van de regio Sinkiang. Doordat de muur van aarde en stenen is gemaakt, is het gemakkelijk om stenen uit de muur te halen. Met deze stenen worden weer kleine onderkomens gemaakt voor de bevolking zelf.

Jaarlijks komen er ontelbaar veel mensen op de Chinese Muur af. Dit heeft als geval dat de muur op sommige plaatsen langzaam begint te verzakken. Maar niet alleen toeristen vormen een bedreiging voor de muur, ook de bevolking zelf springt er laconiek mee om. De meest gevaarlijke plaatsen zijn dan ook afgesloten voor bezoekers. Gelukkig vormen de plekken waar toeristen komen maar een klein deel van de hele muur. Op vele duizenden kilometers van dit immense bouwwerk komt helemaal niemand. Deze delen staan dan ook nog prima overeind, en zullen voorlopig nog wel even blijven staan.
Foto door: MaureenB.reisreporter.nl

deel dit artikel met je vrienden:

Reacties van bezoekers Reageer

Puckske

Door: Puckske • Geplaatst op

Mijn ervaring is dat het toerisme in China ook voor het overgrote deel uit Chinezen bestaat. Zij gaan, net zoals de locale bevolking, niet goed met het milieu om. Het is echter de hoeveelheid toeristen die verwoestend is. Toerisme is China is nog in opkomst en het zal nog wel een tijdje duren voordat er maatregelen worden genomen om het allemaal beter te kunnen controleren (buiten de entreeprijzen, die in de zak van enkele particulieren verdwijnen).
Het beste advies is dan ook om de massa links te laten liggen en gewoon naar een ander, authentiek, stuk muur te gaan. Daar is er nog genoeg van en met een losse toerist hier en daar blijft dat ook zo.

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.